Μεγάλης έκτασης ζημιές στο εσωτερικό του κτηρίου όπου στεγάζεται το Εργατικό Κέντρο Χανίων επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη προκάλεσαν άγνωστοι που κατά τη διάρκεια της νύκτας εισέβαλαν στο κτήριο.
Η διάρρηξη έγινε αντιληπτή το πρωί από μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου που αμέσως ειδοποίησε τον πρόεδρο Γιάννη Μανωλικάκη και την Ελληνική Αστυνομία.
Οι εισβολείς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Κ. κατάφεραν να μπουν μέσα σε αυτό από το παράθυρο του γραφείου του που βρίσκεται στον α’ όροφο και έφυγαν από την κεντρική είσοδο του Εργατικού Κέντρου.
Κατά την παραμονή τους μέσα σε αυτό δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν στα γραφεία της διοίκησης, στα γραφεία των πρωτοβάθμιων σωματείων, ακόμα και στο κυλικείο, παραβιάζοντας τις εσωτερικές πόρτες των γραφείων και στους τρεις ορόφους του κτηρίου, ενώ άνοιξαν ντουλάπες και συρτάρια πετώντας στο πάτωμα ό,τι υπήρχε μέσα και κατέστρεψαν έπιπλα.
Έγγραφα, αναλώσιμα υλικά, γραφική ύλη, ηλεκτρικές συσκευές σκορπίστηκαν σε κάθε σημείο του Εργατικού Κέντρου, ενώ οι δράστες δεν αφαίρεσαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρίσκονταν στα γραφεία.
Οι ζημιές είναι μεγάλες, ενώ εκτιμάται ότι κίνητρο των δραστών ήταν να αποσπάσουν χρήματα που ωστόσο δεν φυλάσσονται στο Κέντρο.
Σχολιάζοντας το ζήτημα, ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., Σταύρος Μπαλάσκας, έκανε λόγο για εικόνες ντροπής.
Συνωστισμός στις αγορές, δεκάδες πρόστιμα
Ουρές δεκάδων ατόμων έξω από τα καταστήματα και κοσμοσυρροή στους κεντρικούς και περιφερειακούς εμπορικούς δρόμους παρατηρήθηκε χθες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Οι καταναλωτές εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό, και την αργία του Σαββάτου για πολλούς, για να ψωνίσουν με αποτέλεσμα η εικόνα έξω από τα εμπορικά κέντρα και τα μικρότερα καταστήματα να θυμίζουν εποχές προ της εμφάνισης της πανδημίας.
Οι περισσότεροι από τους πολίτες φορούσαν μάσκες, ωστόσο λόγω της πολυκοσμίας δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πολλές περιπτώσεις.
Η μεγάλη κινητικότητα των ανθρώπων για να ψωνίσουν προκάλεσε μεγάλα μποτιλιαρίσματα.
«Αυτό γινόταν σε όλη την χώρα. Υπήρχε έντονη κίνηση. Μαζέψαμε ότι μπορούσαμε να ελέγξουμε. Δεν μπορεί να δουλέψει η Αστυνομία όταν είναι όλος ο κόσμος έξω» σημείωσε ο αστυνομικός, κάνοντας λόγο για απείθαρχο κόσμο που αγνόησε τα μέτρα.
Από την πλευρά της, η δικηγόρος-ποινικολόγος, Εβίτα Βαρελά, τόνισε ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας είναι θέμα ατομικής ευθύνης. «Να τηρούμε τα μέτρα μέχρι να εμβολιαστούμε» υπογράμμισε, λέγοντας ωστόσο, ότι υπάρχει κόπωση στους πολίτες από το παρατεταμένο lockdown.
Αστυνομία στα Πανεπιστήμια
Παράλληλα, ο κ. Μπαλάσκας, αναφέρθηκε στο ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ.
«Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχει φύλαξη στα πανεπιστήμια, αλλά να προσληφθούν από άλλο υπουργείο και να μην είναι αστυνομικοί. Γιατί θα έχουμε παρατράγουδα μόνο με την ιδιότητά τους» τόνισε.
«Δε νομίζω η πανεπιστημιακή κοινότητα και ο έλληνας πολίτης να θέλουν να βλέπει εντεταλμένους αστυνομικούς στα ελληνικά πανεπιστήμια» συμπλήρωσε.
«Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί κάποιος δεν θέλει να δημιουργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία» τόνισε η κ. Βαρελά από την πλευρά της, αναφερόμενη σε βίαιες πράξεις και βαρβαρότητες που έλαβαν χώρα στα ελληνικά πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια.