Σκληραίνει ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρώπη και τις φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, καθώς οι αθετήσεις συμβολαίων και συμφωνιών απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ευρωπαϊκό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Στην όλη υπόθεση εμπλέκεται και η Βρετανία, ενώ υπό την πίεση του τεράστιου ελλείμματος σε εμβόλια, οργή επικρατεί στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που συνειδητοποιούν ότι αντί για 80 εκατομμύρια δόσεις που θα παραλάμβαναν ως τα τέλη Μαρτίου, τώρα αναμένεται να παραλάβουν μόνο 31 εκατομμύρια δόσεις .
Ο πόλεμος των Βρυξελλών με τις φαρμακευτικές εταιρείες, για το εμβόλιο του κορωνοϊού, με βασικούς πρωταγωνιστές την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, μόλις ξεκίνησε.
Οργή στο Βερολίνο
Οργή επικρατεί στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ να στέλνει σαφές μήνυμα προς την AstraZeneca χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.
Αυξάνοντας την πίεση, ο γερμανικός Τύπος έγραψε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μόνο κατά 8% αποτελεσματικό στους άνω των 65 ετών, κάτι που διέψευσε η εταιρεία.
«Πόλεμος» για τις παραδόσεις
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αντί για 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που θα παραδίδονταν ως τα τέλη Μαρτίου, τώρα αναμένεται να παραδοθούν στις χώρες της ΕΕ μόνο 31 εκατομμύρια δόσεις.
Επίσπευση υπόσχεται η AstraZeneca
Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η AstraZeneca προσφέρθηκε, κατά την διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων χθες, Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.
Ανήσυχοι με τον πόλεμο συμφερόντων στις φαρμακευτικές εταιρίες εμφανίζονται Έλληνες επιστήμονες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι σήμερα η ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 έχει επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους με 2,7 δισ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Οι καθυστερήσεις στις παρτίδες των εμβολίων, ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμών, αλλά και οι καθυστερήσεις στην έγκριση των υπόλοιπων εμβολίων συνηγορούν στο ότι η Ευρώπη δεν θα έχει το χρόνο που απαιτείται έτσι ώστε να εμβολιαστεί το 70 % του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.
Υπόγειες συμφωνίες της AstraZeneca με τη Μεγάλη Βρετανία «βλέπει» η ΕΕ
Οι φήμες που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες «φωτογραφίζουν» υπόγειες συμφωνίες της AstraZeneca με την Μεγάλη Βρετανία, στη σκιά και του Brexit, με τη Βρετανία να θέλει να αποδείξει ότι κινείται πιο γρήγορα εκτός ΕΕ.
Η ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει μία ακόμη εβδομάδα στις φαρμακευτικές εταιρίες να επανέλθουν με νέα χρονοδιαγράμματα, διαφορετικά δε φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση από τη νομική οδό. Η Ιταλία έχει στείλει ήδη εξώδικο στην Pfizer.
Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες σκέφτονται να μπλοκάρουν την εξαγωγή των εμβολίων που παράγονται στην Ευρώπη προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε «ανάμενα κάρβουνα» η ΕΕ για τις καθυστερήσεις των εμβολίων
Για το θέμα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.
«Έχουμε ένα ζήτημα τιμής. Και είναι σαφώς προσβάσιμη η τιμή που κατόρθωσε να αποσπάσει η ΕΕ από τους προμηθευτές για τα εμβόλια, από την τιμή που προσφέρει η παγκόσμια αγορά άρα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Καλούμε τις εταιρίες να τιμήσουν την υπογραφή τους. Η ΕΕ έχει προτεραιότητα παράδοσης στα εμβόλια γιατί τα έχει προχρηματοδοτήσει με χρήματα των φορολογουμένων. Το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό», είπε η κ. Σπυράκη.
«Πρέπει οι συμφωνίες να υλοποιηθούν που προβλέπουν να προστατευτεί η υγεία των Ευρωπαίων πολιτών», πρόσθεσε.
«Η κατεύθυνση είναι να αναζητηθούν εναλλακτικές οδοί. Έχει σημασία ότι η ΕΕ έχει υπογράψει με επτά παρόχους. Η Pfizer αυξάνει τις μονάδες παραγωγής σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Johnson and Johnson παράγει κάπου στην Ολλανδία. Έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες στις διαφορετικές εταιρίες που μπορούν να καλύψουν το κενό παραγωγής. Οι εταιρίες έχουν αναλάβει υποχρεώσεις, έχουν πάρει μεγάλη προκαταβολή», είπε ακόμα η κ. Σπυράκη.