Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι ισορροπίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και AstraZeneca.
«Κανένας δεν έχει πρόσβαση στα εμβόλια αυτή τη στιγμή. Όλοι πασχίζουν να προμηθευτούν αρκετά εμβόλια για να εμβολιάσουν τους πολίτες τους»
H Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαλεί Astrazeneca και Pfizer για καθυστερήσεις στις παραδόσεις απειλώντας τις φαρμακοβιομηχανίες με περιορισμό των εξαγωγών ή ακόμα και την χρήση της νομικής οδού.
«Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά του Covid-19 στον κόσμο. Και τώρα οι φαρμακευτικές πρέπει να φέρουν εις πέρας και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους.»
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τις Βρυξέλλες να τηρήσουν τις συμφωνίες.
«Δεν θέλω να δω διασυνοριακούς περιορισμούς στα εμβόλια ή στα συστατικά τους. Το μόνο που θα έλεγα είναι ότι, προφανώς, αναμένουμε κι ελπίζουμε ότι οι φίλοι μας στην Ε.Ε. θα τιμήσουν όλες τις συμβάσεις.»
Στο μεταξύ Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει την ίδια ώρα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας την πρότασή της για το μηχανισμό διαφάνειας στις εξαγωγές των εμβολίων.
Λιγότερα εμβόλια στην Ελλάδα
Ο πόλεμος γιγάντων που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρώπης και φαρμακευτικών εταιρειών αλλάζει τα δεδομένα και στην Ελλάδα.
Στις 28 του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό είχε συμφωνηθεί η Ελλάδα να λάβει, για το πρώτο 3μηνο του 21.
Pfizer/Biontech: 1.255.800 δόσεις
Moderna: 240.000
Astrazeneca: 1.500.000
Οι καθυστερήσεις από την Pfizer και η αδυναμία παραγωγής από την πλευρά της Astrazeneca έφεραν και την αναθεώρηση και έτσι έως και το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα αναμένεται να λάβει
Pfizer/Biontech: 1.415.000 (Περισσότερα κατά 159.200)
Moderna: 240.000
Astrazeneca: 740.000 εμβόλια έως το τέλος Μαρτίου (-760.000 από την αρχική εκτίμηση)
Αρα συνολικά η Ελλάδα θα παραλάβει 600.800 εμβόλια λιγότερα.
Οι ρήτρες της συμφωνίας
Στις κατηγορίες οτι τα εμβόλια δίνονται στην Βρετανία απάντησε σε Ιταλική εφημερίδα ο επικεφαλής της Astrazeneca Πασκάλ Σοριό.
«Η astrazeneca παραδίδει ότι έχει συμφωνήσει εγκαίρως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο λόγος σύμφωνα με τον επικεφαλής της Astrazeneca είναι ότι η Βρετανία είχε κάνει προπαραγγελία νωρίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Πολλά ωστόσο είναι τα ερωτήματα για τις ρήτρες της συμφωνίας με την φαρμακοβιομηχανία. Πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να είναι υποχρεωμένη να παραδίδει ένα ποσοστό του συνολικού αριθμού εμβολίων που παράγει στην Ευρώπη.
Η εταιρεία προκαλεί μάλιστα την Ευρώπη να δημοσιεύσει την συμφωνία αναφέροντας πως δεν δικαιολογούνται οι αντιδράσεις της ένωσης από την στιγμή που οι προπαραγγελία έγινε 3 μήνες μετά την προπαραγγελία της Βρετανίας.
Χείρα βοηθείας στην αύξηση της παραγωγής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ειδικά για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει τώρα η γαλλική φαρμακευτική Sanofi. Στόχος, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της, είναι η παραγωγή 125 εκατομμυρίων δόσεων του σκευάσματος μέχρι τα τέλη του έτους.
Ακυρώνουν ραντεβού στις ΗΠΑ
Μεγάλο πρόβλημα με τον ανεπαρκή αριθμό εμβολίων αντιμετωπίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«O κυβερνήτης της Λουιζιάνα αποφάσισε να μην οργανώσει μαζικούς εμβολιασμούς για τώρα λόγω της έλλειψης εμβολίων. Στη Φλοριντα τα νοσοκομεία ακυρώνουν εμβολιασμούς γιατί τα εμβόλια δεν εμφανίστηκαν ποτέ»
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παραγγείλουν 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού με στόχο τον εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το τέλος του καλοκαιριού.
Η εταιρεία υπαναχωρεί και σπεύδει σε συνάντηση με την ΕΕ
Ήξεις αφήξεις η AstraZeneca για τη συμμετοχή ή μη της εταιρείας στη συζήτηση με την Κομισιόν. Διαψεύδοντας τα ρεπορτάζ που ήθελαν την εταιρεία να αρνείται να συνομιλήσει με εκπροσώπους της Κομισιόν, η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε τελικά ότι θα προσέλθει την Τετάρτη στη συνάντηση με θέμα τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.