Στον προθάλαμο της ζώνης κινδύνου βάζουν οι ειδικοί την Αττική, καθώς μέρα με την ημέρα οι δείκτες αγγίζουν το κόκκινο.
Το πρώτο καμπανάκι κινδύνου σήμανε στον ΕΟΔΥ στις 12 Ιανουαρίου όταν στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 364 μολύνσεις. Μια εβδομάδα αργότερα το κοντέρ έγραψε 256 περιστατικά, ωστόσο 7 ημέρες αργότερα τα 427 κρούσματα έβαλαν την Αττική σε πορτοκαλί συναγερμό. Στις 27 του μήνα η εικόνα παρέμεινε στα ίδια αναγκάζοντας τους επιδημιολόγους σε έκτακτη σύσκεψη. Τα χθεσινά νούμερα με 313 κρούσματα έβαλαν την Αττική στο κάδρο των κόκκινων περιοχών.
Πώς κοκκίνησε η Αττική
Επί 2,5 ώρες οι επιδημιολόγοι εξέταζαν ένα ένα τα δεδομένα, Τα όλο κι αυξανόμενα κρούσματα στον κεντρικό και δυτικό τομέα έπεσαν σημαντικό ρόλο.
Στην κόκκινή ζώνη έσπρωξαν την Αθήνα ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις ηλικίες 24-35, ο μόνος δείκτης που είναι στο κόκκινο. Τα ίδια σημάδια είχαν δει οι ειδικοί 15 μέρες πριν γονατίσει η Θεσσαλονίκη. Έτσι λοιπόν ελήφθη η απόφαση για να μπουν τώρα μέτρα στην Αττική πριν να είναι αργά.
Την ίδια στιγμή οι νοσηλείες αυξάνονται, ενώ τα εξιτήρια παραμένουν σταθερά. Η κατάσταση στο ΕΣΥ με εκατοντάδες ασθενείς να νοσηλεύονται στην Αττική έγειρε την ζυγαριά προς την πλευρά του lockdown
Η σημερινή εικόνα με το 56% των μολύνσεων να καταγράφονται στην Αττική επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των ειδικών , που βλέπουν την Αττική με σχεδόν δεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με τη Θεσσαλονίκη.