Η αύξηση κρουσμάτων, αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις των εμβολίων, οδήγησε τους επιστήμονες στην εισήγηση για περαιτέρω μέτρα, τουλάχιστον σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.
«Μη αναμενόμενη αύξηση»
Αύξηση «σχετικά γρήγορη και μη αναμενόμενη» τη χαρακτήρισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, σημειώνοντας ότι δεν είναι γνωστό ακόμη πού οφείλεται αυτή η ταχεία αύξηση.
«Πιστεύω ότι μια συνεισφορά είναι και από την ουρά των διακοπών», επισήμανε και δήλωσε ότι ίσως να φταίει και η κινητικότητα των γονέων από τότε από άνοιξαν τα σχολεία αλλά και το άνοιγμα της αγοράς.
«Ελπίζω να σταθεροποιηθεί αυτή η τάση και να μην ξεφύγουμε σε πολύ περισσότερα κρούσματα. Καλώς μπήκαν κάποια μέτρα ώστε να συγκρατήσουμε την κατάσταση».
Ανησυχητικά ωστόσο παραμένουν τα μέτρα για την αγορά, με το click away και το click in shop να μη βοηθούν ιδιαίτερα τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
«Θα έπρεπε το μέτρο των SMS να συνδυαστεί με τη δυνατότητα να υπάρχει όριο στο πόσα SMS», ενώ σχετικά με το μέτρο για μονά – ζυγά στις ταυτότητες σημείωσε ότι «αυτά είναι για τα αυτοκίνητα, όχι για τους ανθρώπους».
Τι ισχύει για την κολχικίνη
Την ίδια στιγμή, ελπίδες για καταπολέμηση του ιού, εκτός των εμβολίων, δίνει και η κολχικίνη.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βραχάτη, καρδιολόγο και μέλος ερευνητικής ομάδας για την κολχικίνη, και σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας πάνω στο φάρμακο, η κολχικίνη μειώνει τις νοσηλείες των ασθενών Covid-19 κατά 25%, αλλά και τη μηχανική διασωλήνωση.
«Άρα μας δίνει μια πολύ σοβαρή ελπίδα ότι θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των συστημάτων υγείας».
Ο κ. Βραχάτης σημείωσε ότι το ζήτημα είναι να αποφύγουμε να κολλήσουμε τον ιό γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα «παρά να κυνηγάμε μια μικρή βελτίωση που μπορεί να έχουμε από ορισμένα φάρμακα».
Πόλεμος ΕΕ – Βρετανίας
Εντείνεται ο πόλεμος των εμβολίων μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, καθυστερώντας ουσιαστικά όλα τα προγράμματα εμβολιασμών των ευρωπαϊκών χωρών.
Η πίεση στις φαρμακευτικές να κατασκευάσουν και να διανείμουν τα εμβόλια είναι πολύ περισσότερη από τη συνηθισμένη σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης, επισημαίνοντας ότι το καθεστώς του Brexit έχει περιπλέξει την κατάσταση.
Σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο, αυτό θα μπορέσει να έρθει στην Ευρώπη αφού όμως πρώτα εγκριθεί και δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία των κλινικών του δοκιμών έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια.
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια».
Ανησυχία προκαλούν και οι μεταλλάξεις του ιού οι οποίες, αν και αναμενόμενες, έχουν φέρει αναταραχή καθώς μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό.