Ανοίγουν τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου τα γυμνάσια και τα λύκεια σε όλη τη χώρα, εκτός από τις «κόκκινες» περιοχές όπου επαναλειτουργούν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια.
Μεγάλη συζήτηση έγινε στη συνεδρίαση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για το θέμα των σχολείων. Υπήρξε ένσταση για να μην υπάρχει ενιαία διαδικασία για όλους τους μαθητές, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι είναι επιφυλακτικοί για το άνοιγμα των γυμνασίων στην Αττική.
Τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση, ενώ τα μέτρα ασφαλείας στα ανοιχτά σχολεία θα είναι πολύ αστηρά.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
Χθες βράδυ κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον νέο τρόπο εισαγωγής στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Αναφορικά με την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τη φοίτηση σε αυτά, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θεσπίζονται ρυθμίσεις που αφορούν στη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ).
Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.
Παράλληλα, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δύο φάσεις. Στην Α’ φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών.
Όριο φοίτησης και αστυνόμευση των πανεπιστημίων
Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν ωστόσο οι ρυθμίσεις για τη θέσπιση ορίου φοίτησης, καθώς και για την ίδρυση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Ειδικότερα, η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης, με στόχο τη βελτίωση του ρυθμού αποφοίτησης και τη γρηγορότερη ενσωμάτωση ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας, ορίζεται ως εξής:
– σε 4ετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, συν 2 έτη
– σε προγραμμάτων σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 έτη, συν 3 έτη.
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για φοιτητές για τους οποίους συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας στο πρόσωπο των ιδίων ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου.
Σχετικά με την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος προβλέπονται ρυθμίσεις όπως η ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ, η ίδρυση Μονάδας και Επιτροπής ασφαλείας και προστασίας στα ΑΕΙ, η θεσμοθέτηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και η πρόβλεψη ολοκληρωμένου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου φοιτητών στα ΑΕΙ.