Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Οξφόρδης με την ισχυρή σύσταση να χορηγείται σε ασθενείς ηλικίας 65 ετών και κάτω, ενώ η Γερμανία δήλωσε ότι παραγγέλνει εμβόλια για το 2022. Προβληματισμό, πάντως, προκαλεί δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι δεν είναι όλα τα εμβόλια αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων, ενώ είναι άκρως επικριτικό για τους χειρισμούς της ΕΕ.
Ο κόσμος θα μπορούσε να έχει διαθέσιμα δύο ακόμη νέα εμβόλια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, αλλά οι μεταλλάξεις που εμφανίζονται παγκοσμίως αναγκάζουν τους κατασκευαστές να αναπτύξουν πρακτικές για μια ασθένεια που αλλάζει συνεχώς και θα μπορούσε να παραμείνει ενεργή για χρόνια, εκτιμά το Bloomberg.
Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τη Moderna και τις Pfizer- BioNTech χρησιμοποιούνται ήδη, ενώ νέες μελέτες δείχνουν ότι δύο ακόμη φαρμακοβιομηχανίες, η Johnson & Johnson και η Novavax μπαίνουν στη μάχη ενάντια σε πρώιμες μορφές του ιού.
Στα άσχημα νέα ωστόσο, συνεχίζει το Bloomberg, οι μεταλλάξεις που πιθανώς παρέχουν μερική αντίσταση στα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων είναι πλέον διαδεδομένες τόσο στη Νότια Αφρική όσο και στη Βραζιλία και απειλούν να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.
Τα νέα αποτελέσματα μελετών προσφέρουν μια σαφή ένδειξη ότι τα εμβόλια δεν θα λειτουργήσουν επίσης κατά τουλάχιστον μιας από τις αναδυόμενες μεταλλάξεις, σημειώνει το Bloomberg.