Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ωστόσο την ίδια στιγμή ένα γεγονός στα τέλη Αυγούστου έθεσε σε εγρήγορση παρατηρητές σε όλο τον κόσμο, που ανησυχούν για την πορεία της Τουρκίας προς ένα μοντέλο παρόμοιο με του Ιράν.
Το γεγονός ήταν η εκτόξευση ενός πυραύλου σχεδιασμένου και κατασκευασμένου στην Τουρκία, που έφτασε και ξεπέρασε τα 100 χλμ σε ύψος, περνώντας έτσι στο Διάστημα.
Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωνε με περηφάνεια για το επίτευμα αυτό πως η Τουρκία θα ξεκινήσει διαστημικές δοκιμές για τους πυραυλοκινητήρες υγρού προωθητικού.
Ο λόγος της ανησυχίας έχει να κάνει με τις δυνατότητες που υπάρχουν πλέον, αυτός ο πύραυλος να αποκτήσει πυρηνική κεφαλή. Άλλωστε, ο τούρκος πρόεδρος θεωρούσε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός να έχουν άλλες χώρες πυρηνικά και όχι η Τουρκία.
«Η Τουρκία επιδιώκει, χωρίς να το κρύβει, να αναπτύξει πυρηνικές ικανότητες έτσι ώστε να καθιερώσει τη θέση της ως αυτόνομος πόλος ισχύος ευρασιατικού βεληνεκούς, που είναι και ο απώτερος γεωπολιτικός της στόχος» ανέφερε σχολιάζοντας τα γεγονότα ο στρατιωτικός αναλυτής και καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας.
«Και για να λειτουργήσουν οι πυρηνικές ικανότητες στην υπηρεσία αυτού του στόχου, χρειάζονται και μέσα που θα επιτρέπουν την προσβολή στόχων σε μεγάλες αποστάσεις στην ευρασιατική σκακιέρα. Και παρόμοιες ικανότητες προσφέρουν μόνον οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς» πρόσθεσε.