Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μόσχας για το ρωσικό Sputnik V αφήνει η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, την ώρα που τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού συνεχίζονται μετ’ εμποδίων στην Ευρώπη. Ενώ ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα νέα, υψηλής μεταδοτικότητας στελέχη του ιού.
Την άγουσα προς την Ευρώπη φαίνεται να παίρνει και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, μετά τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών σε 20.000 άτομα, που δημοσιεύτηκαν στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet και δείχνουν αποτελεσματικότητα 91,6%. Ήδη, οι Ρώσοι παρασκευαστές είναι σε επαφές με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία για πιθανή συμπαραγωγή.
Μετά πάντως τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Πολωνία, χθες και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι, λόγω ελλιπών στοιχείων, θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνον σε άτομα κάτω των 65 ετών.
Ανησυχία στις αρχές για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων προκαλούν οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, μετά και τον εντοπισμό νέας μετάλλαξης στο βρετανικό στέλεχος, το οποίο σαρώνει το Ηνωμένο Βασίλειο και εξαπλώνεται στην Ευρώπη.
Στην Αγγλία έχει σημάνει συναγερμός, μετά τον εντοπισμό 11 κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του κορωνοϊού, σε άτομα που δεν είχαν καν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Οι βρετανικές αρχές άρχισαν μαζικά μοριακά τεστ, σε συνολικά 80.000 άτομα, πηγαίνοντας ακόμη και από πόρτα σε πόρτα.
Θλίψη προκάλεσε εν τω μεταξύ η είδηση του θανάτου από κορωνοϊό του υπεραιωνόβιου Σερ Τομ Μουρ, βετεράνου του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και λαϊκού ήρωα στη Βρετανία, μετά και την εκστρατεία του για τη συγκέντρωση σχεδόν 40 εκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη του συστήματος υγείας.
Απαιτείται πολυμερής συνεργασία για την παγκόσμια ανάκαμψη, τονίζουν σε άρθρο-παρέμβαση έξι ηγέτες, ανάμεσά τους οι Εμμανουέλ Μακρόν, Αγκελα Μέρκελ και Ουρσουλα φον ντερ Λάϊεν, το οποίο δημοσιεύεται στα ΝΕΑ ταυτόχρονα με άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Η υγεία αποτελεί προτεραιότητα, τονίζουν. Συστήνουν μια ισχυρή και συντονισμένη απάντηση, μέσω των τεστ και των εμβολίων. Και προαναγγέλλουν ευρύτερη πολιτική και οικονομική στήριξη για την επόμενη ημέρα.
Αγωνία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις αλλεπάλληλες μεταλλάξεις
Τρομάζει η μετάλλαξη, της μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Βρετανία. Το νέο στέλεχος που εντοπίστηκε τώρα στη χώρα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες αφού ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται δεκαπλάσια παραγωγή αντισωμάτων για να το καταπολεμήσει.
Αυτές οι γενετικές αλλαγές θα εξακολουθήσουν και είναι πολύ ανησυχητικές. Τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά αλλά έχουν σχεδιαστεί για προγενέστερες μορφές του ιού.