Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει έντονη ανησυχία για το εάν τα διαθέσιμα εμβόλια καλύπτουν και τις νέες μεταλλάξεις και καλεί Ευρώπη και φαρμακευτικές να σταματήσουν τον πόλεμο και να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την κρίσιμη κατάσταση.
Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, με τη στήριξη όλων των φαρμακευτικών εταιρειών, τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, ο Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξή του στο AFP, ενώ παραδέχθηκε ότι «ανησυχεί» για τις επιπτώσεις των παραλλαγμένων στελεχών στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό», τόνισε ο κ. Κλούγκε, την ώρα που η εμβολιαστική εκστρατεία στην ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα ήδη από το ξεκίνημά της λόγω της έλλειψης εμβολίων και των εντάσεων μεταξύ των Βρυξελλών και ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών.
«Οι συνήθως ανταγωνιστικές φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αυξήσουν δραστικά τις παραγωγικές δυνατότητές τους, αυτό έχουμε ανάγκη», υπογράμμισε ο Χανς Κλούγκε.
Στην ΕΕ το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου φτάνει μόλις το 2,5%. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις αρκετών εταιρειών ότι θα αυξήσουν τις παραδόσεις εμβολίων αναπτερώνει τις ελπίδες για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών έναντι των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού: «αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Ανησυχώ», παραδέχθηκε ο κ. Κλούγκε.
Politico: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να σπάσουν οι πατέντες των εμβολίων
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν να σπάσουν οι πατέντες των εμβολίων για να αντισταθμίσουν τις τεράστιες ελλείψεις, σύμφωνα με το Politico.
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης για την καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς, αν θέλει να θεωρείται εφικτός ο στόχος για ανοσία της αγέλης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τότε θα πρέπει να επιταχύνει κατά πολύ τον ρυθμό των εμβολιαστικών προγραμμάτων, ο οποίος στο μεγαλύτερο βαθμό εξαρτάται από τις διαθέσιμες δόσεις.
Για το λόγο αυτό, ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν μια θέση που κάποτε ήταν αδιανόητη, η οποία εδράζεται στη λήψη των πατεντών από τις φαρμακευτικές εταιρείες για να αντισταθμίσουν τις τεράστιες ελλείψεις. Αν και το Politico αναρωτιέται αν η απειλή είναι πραγματική ή πρόκειται για μπλόφα, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στις επιχειρήσεις αυτές, το θέμα πλέον έχει ανοίξει.
Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση για έγκριση στον FDA
Παράλληλα, αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τη χορήγηση Άδειας Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης για το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού υπέβαλε η Johnson & Johnson.
Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι υπέβαλε αίτηση στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την έγκριση για επείγουσα χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της κατά της COVID-19 στις ΗΠΑ και ότι θα υποβάλει αίτηση και στις ευρωπαϊκές αρχές τις ερχόμενες εβδομάδες.
Η αίτηση της φαρμακευτικής εταιρείας στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές ακολουθεί την ανακοίνωση στις 29 Ιανουαρίου από την εταιρεία ότι το εμβόλιό της είχε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη της λοίμωξης στην μεγάλη παγκόσμια δοκιμή που έκανε.
Ο FDA ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ ότι προγραμμάτισε να συνέλθει η Συμβουλευτική Επιτροπή του Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων στις 26 Φεβρουαρίου για να συζητήσει το αίτημα της εταιρείας για την έγκριση για επείγουσα χρήση του εμβολίου της στις ΗΠΑ.