Στο ενδεχόμενο να εφαρμοστεί άμεσα αυστηρό lockdown στην Αττική, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα αναφέρθηκαν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Παπαχρήστος και Κώστας Πουλακίδας, καθώς και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.
Όπως τόνισαν, η εισήγηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια θα είναι για αυστηρό lockdown, την ώρα που τα δείγματα από τους ελέγχους που γίνονται στα λύματα της Αττικής δείχνουν μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου, με τον αριθμό να φτάνει και στις 100.000 ενεργά κρούσματα.
«Είναι προφανές ότι θα πάμε σε σκληρό lockdown, τύπου Μαρτίου για λίγο καιρό, γιατί αλλιώς δεν θα αντέξει το σύστημα υγείας στην Αττική» πρόσθεσε ο κ. Παπαχρήστος.
Από την πλευρά του ο κ. Πουλακίδας υπογράμμισε ότι «έχει χαθεί η μπάλα» από πλευράς κυβέρνησης, με τις αποφάσεις να αλλάζουν ακόμα και 2 ή 3 φορές μέσα σε λίγες ώρες, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την έλλειψη εμβολίων καθώς δεν διεκδίκησε να λάβει με δικούς της τρόπους τα εμβόλια που χρειάζονται.
Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη, θα πρέπει να εμβολιαστεί στο επόμενο δίμηνο ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών που έχουν μεγάλη πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία. «Αυτό θα απελευθερώσει από την πίεση τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τις ΜΕΘ» συμπλήρωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, τονίζοντας πως θα πρέπει μέχρι τον Απρίλιο να έχουν εμβολιαστεί 1,7 έως 2 εκατ. πολίτες αυτής της κατηγορίας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο παγκόσμιο πρόβλημα των εμβολίων, τονίζοντας ότι η φαρμακοβιομηχανίες δεν ήταν έτοιμες να παράξουν 14 δισεκατομμύρια εμβόλια σε μικρό χρονικό διάστημα. «Γίνεται μια συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, γιατί μας έχει καλοσυνηθίσει η επιτυχία της επιστήμης με τα mRNA εμβόλια να μιλάμε για αποτελεσματικότητα άνω του 90%, όταν τα κοινά εμβόλια -όπως αυτό της γρίπης- έχουν κάθε χρόνο προστασία από 40% έως 60%» υπογράμμισε σχετικά με το ποσοστό «επιτυχίας» των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και τα ερωτήματα για τη δυνατότητα «διαλογής» από τους πολίτες.