Την ιστορία «ελληνικό πανεπιστήμιο» πρέπει να τη δούμε ως μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, ως δική μας περίπτωση.
Το χτίσιμο με τούβλα γραφείων πρυτάνεων και καθηγητών, ο ξυλοδαρμός καθηγητών, είναι θέματα που προβληματίζουν έντονα.
Από την άλλη μεριά, η ανάθεση της φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην αστυνομία, είναι ελληνική πρωτιά.
Οι ιστορίες των φοιτητών πολλές από τα επεισόδια που έχουν λάβει χώρα εντός των ελληνικών πανεπιστημίων, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην ΑΣΟΕΕ.
Στο Οικονομικό πανεπιστήμιο η εικόνα απέχει πολύ από όσα οραματίζονται πρυτάνεις και φοιτητές.
Σύμφωνα με τους φοιτητές, την τελευταία φορά που μπήκαν κουκουλοφόροι εντός του χώρου, τα πράγματα ξέφυγαν γρήγορα από τον έλεγχο.
«Προσπάθησα να τραβήξω κάποια βίντεο με το κινητό μου και δέχτηκα απειλές», λέει ο Ανδρέας Θεοδοσάκης, φοιτητής του Οικονομικού πανεπιστημίου.
«Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος» θα πει από τη μεριά της η Μυρσίνη Αναστασούλη, ενώ ο Οδυσσέας Βλαχονικολός σημειώνει ότι τα έκτροπα πολλές φορές μεταφέρονται και γύρω από το πανεπιστήμιο, με τους φοιτητές να μπαίνουν ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και ΜΑΤ.
«Υπάρχουν προβλήματα σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια», σημειώνει από τη μεριά της η Χριστίνα Κουλούρη, πρύτανης Παντείου πανεπιστημίου.
«Νομίζω ότι οποιοδήποτε μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τις ιδιαιτερότητες του κάθε ιδρύματος. Σε κάθε περίπτωση, το να εδρεύει σώμα αστυνομικών εντός των πανεπιστημίων δεν είναι κάτι που θα λύσει το πρόβλημα της ασφάλειας», συμπληρώνει η ίδια.
«Δεν είμαι εκ των προτέρων ενάντια σε διαδικασίες που διασφαλίζουν την ασφάλεια στο πανεπιστήμιο», θα πει από την άλλη μεριά ο Νικόλαος Μαραντζίδης, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σημειώνοντας πως η ασφάλεια των ιδρυμάτων είναι ζητούμενο για πολλούς.
Για ομάδες που έχουν ολόκληρα οπλοστάσια εντός των πανεπιστημίων και οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, έκανε λόγο ο Βασίλης Αποστολόπουλος, φοιτητής πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
«Γιατί να μην έρθει η πανεπιστημιακή αστυνομία» αναρωτιέται και σημειώνει ότι οι φοιτητές είναι διχασμένοι σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Στον αντίποδα, ο Αλέξανδρος Κοροβέσης, φοιτητής πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τονίζει ότι η παρουσία της αστυνομίας εντός των πανεπιστημίων δε θα γίνει ανεκτή, ενώ «μεμονωμένα περιστατικά» χαρακτηρίζει τα συμβάντα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια η Εβελίνα Ζέμπου, φοιτήτρια Παντείου πανεπιστημίου.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο, γιατί καταπατά και τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο», τονίζει η Φύλλη Γεωργιάδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πάντειο πανεπιστήμιο.
Οι απόψεις πολλές και διαφορετικές, οι φοιτητές διχασμένοι και το πανεπιστήμιο για μία ακόμη φορά σε ένταση.