Ήδη έχει υποστεί τραγική μείωση τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες περιοχές, ενώ ακόμη πιο καταστροφική μπορεί να αποδειχθεί για όλους τους αμπελώνες ανά τον κόσμο, μία επιπλέον άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Κινδυνεύουν να μείνουν άδεια αφού η κλιματική αλλαγή βάζει χέρι και στη παραγωγή κρασιού.
Σύμφωνα με μελέτη, περισσότερες από τις μισές περιοχές που καλλιεργούνται αμπέλια σήμερα, θα είναι ακατάλληλες εάν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς κελσίου, το ανώτατο όριο που καθορίζεται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
Στη περίπτωση που η άνοδος αυτή φτάσει τους 4 βαθμούς κελσίου, τότε η ζημιά θα είναι καταστροφική και το 85% των σημερινών καλλιεργειών για οινοποιία θα εξαφανιστούν.
Κατά κάποιο τρόπο, το κρασί είναι σαν το καναρίνι στο ορυχείο, που προειδοποιεί πρώτο για τις κλιματικές επιπτώσεις στη γεωργία, καθώς αυτά τα αμπέλια είναι άκρως ευαίσθητα στο κλίμα.
Οι πιο σημαντικές περιοχές παραγωγής κρασιού στον κόσμο, όπως η Νάπα των Ηνωμένων Πολιτειών, το Μπορντό και η Βουργουνδία της Γαλλίας αλλά και η Μπαρόσα της Αυστραλίας, έχουν μια μη αναστρέψιμη πορεία προς την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού και την ξηρασία. Στη χώρα μας και ειδικά στη Σαντορίνη, η συγκομιδή του προηγούμενου έτους σημείωσε σημαντική πτώση κατά 30%.
Μια αλλαγή στις ποικιλίες σταφυλιών αλλά και η επιλογή αμπελιών πιο ανθεκτικά στην ξηρασία και την ζέστη, μπορεί να μειώσουν στο μισό το μέγεθος αυτής της καταστροφής.