Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησαν οι κ.κ. Πάνος Σταμπουλίδης, ΓΓ Εμπορίου, και Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, αναφορικά με τις δύσκολες ώρες που περνούν οι επαγγελματίες της εστίασης, αλλά και το αλαλούμ που έχει προκληθεί με τις αλλαγές στα δικαιολογητικά μετακίνησης που θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οι εργαζόμενοι.
«Ξεκαθάρισε το περιβάλλον με αυτούς που εργάζονται πραγματικά και με αυτούς που είναι σε αναστολή. Δημοσιεύτηκε σήμερα και η ΚΥΠ που τροποποιεί το συγκεκριμένο σημείο. Όσοι εργάζονται με τηλεργασία ή είναι σε αναστολή δεν μπορούν να μετακινούνται με βεβαίωση εργοδότη. Ο εργοδότης δεν μπορεί να εκδώσει βεβαίωση. Μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να μετακινηθούν όπως όλοι οι υπόλοιποι με τα σχετικά έγγραφα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες μπορούν να μετακινούνται με την επαγγελματική ταυτότητά τους. Στόχος είναι μειωθούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Πλέον οι εργαζόμενοι έχουν βρει αποκούμπι και μιλάνε», είπε ο κ. Σταμπουλίδης.
«Στην περιφέρεια Αττικής δεν υπάρχουν περιορισμοί εντός των δήμων. Κάποιος για άθληση μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε σημείο της Αττικής θέλει. Είναι μια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί. Πλέον ο πληθυσμός αρχίζει και εμβολιάζεται», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να προβλέψει πότε γίνει η επανεκκίνηση για την εστίαση. Νομίζω πως σε κάθε περίπτωση πάει αρκετά πίσω. Σε σχέση με τις βεβαιώσεις, επαγγελματικές ταυτότητες οι έμποροι και οι βιοτέχνες δεν έχουν. Άρα μιλάμε για τουλάχιστον 700 χιλιάδες συμπολίτες μας. Επίσης δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στα λογιστικά γραφεία, καθώς πρέπει να βγουν 1 εκατ. βεβαιώσεις σε 2-3 ημέρες», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Καββαθάς.
«Αυτός που είναι διαχειριστής μιας επιχείρησης που λειτουργεί κανονικά. Κατεβάζει τη φόρμα από το σύστημα, δείχνει ότι είναι ενεργή η επιχείρησή του και κάνει τη δουλειά του κανονικά. Τώρα βάζουμε ένα φρένο σε αυτούς που μετακινούνται ασκόπως χρησιμοποιώντας τη βεβαίωση του εργοδότη. Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει έτσι και αλλιώς. Στόχος δεν είναι να επιβάλλουμε κυρώσεις στους πολίτες. Αλλά υπάρχει ανάγκη να καταλάβουν όλοι ότι στόχος είναι να αυτοπεριοριστούν», απάντησε ο κ. Σταμπουλίδης.
«Από εχθές βγήκε ανακοίνωση η δυνατότητα των εμπόρων να αναπτύξουν το eshop τους. Πρέπει να έχεις φυσικό κατάστημα, ο σχεδιασμός είναι να βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να είναι μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, δεν πρέπει να μείνουν στη χρηματοδότηση αυτή. Οι ψηφιακές συναλλαγές είναι καθημερινά στη ζωή μας. Τα eshop είναι όλο και πιο φιλικά στις νέες γενιές, και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους οι επιχειρηματίες», σημείωσε ακόμα ο κ. Σταμπουλίδης.
«Η επιδότηση αυτή είναι το έναυσμα να κινητοποιηθούν οι επιχειρήσεις στον ψηφιακό τους ανασχηματισμό. Για το λιανεμπόριο είναι, όχι για την εστίαση. Τα κεφάλαια δεν είναι αρκετά. Τα 5.000 ευρώ. Ίσως είναι πολλαπλάσια τα χρήματα που πρέπει να δαπανηθούν. Για την εστίαση και το ενοίκιο θέλω να πω ότι η πολιτεία έχει ξεχάσει ότι οι έμποροι και οι βιοτέχνες που έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους, δεν έχουν όλοι ιδιόκτητα σπίτια. Επίσης έχουμε και παιδιά που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις. Έχουμε φτωχοποιηθεί», τόνισε ο κ. Καββαθάς.
Μιλώντας τέλος για το πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι «Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, πάμε βήμα βήμα. Η χώρα λειτουργεί επιθετικά απέναντι στον κορωνοϊό. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε κουραστεί όλοι όμως δίνουμε μάχη για τη ζωή μας».