Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Σπύρος Δημητρίου, δικηγόρος, ποινικολόγος, Στράτος Μαυροειδάκος, ΓΓ Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών, αναφορικά με όλα τα θέματα του αστυνομικού δελτίου, τον κατ’ οίκον περιορισμό της 36χρονης, το τι ισχύει για τη συνταγματικότητα του νόμου για τα πρόστιμα, αλλά και τι ισχύει με τα έγγραφα για τις μετακινήσεις των εργαζομένων.
Φωτιά ξέσπασε νωρίς το πρωί σε ΙΧ στο Παγκράτι στην οδό Εμπεδοκλέους. Οι πυροσβέστες έφτασαν άμεσα στο σημείο και κατάφερα να σβήσουν την φωτιά προτού επεκταθεί σε διπλανά αυτοκίνητα.
Σε κατ’ οίκον περιορισμό η 36χρονη καθηγήτρια που κατηγορείται ότι αποπλάνησε μαθητή
Απολογήθηκε ενώπιον της 16ης τακτικής ανακρίτριας η φιλόλογος που κατηγορείται για αποπλάνηση ανήλικου και κατάχρηση σε ασέλγεια σε βάρος ενός 13χρονου μαθητή.
Όταν ολοκληρώθηκε η απολογία της προέκυψε διχογνωμία μεταξύ της ανακρίτριας και του Εισαγγελέα, καθώς η δικαστική λειτουργός είχε την άποψη ότι πρέπει να κριθεί προφυλακιστέα, σε αντίθεση με τον εισαγγελέα που έκρινε ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Τη διχογνωμία για την ποινική μεταχείριση της καθηγήτριας που είχε ερωτικές σχέσεις με τον 13χρονο αναμένεται να επιλύσει το δικαστικό συμβούλιο εντός 3 ημερών. Μέχρι τότε η φιλόλογος θα παραμείνει σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία της η κατηγορούμενη δήλωσε μετανιωμένη και ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση στο παιδί και την οικογένειά του.
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση η προσωρινή κράτηση είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο. Μου προκαλεί εντύπωση ότι σε αντίστοιχη περίπτωση πριν λίγες ημέρες, η δικαιοσύνη δεν έθεσε θέμα μη προφυλάκισης ενός άνδρα. Όταν υπάρχει διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα εκ του νόμου αφήνεται ελεύθερος ο κατηγορούμενος. Δεν είναι επιεικής η μεταχείριση, είναι σε εκκρεμότητα», είπε σχετικά ο κ. Δημητρίου.
Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί ρίχνουν αγκωνιά στο πρόσωπο και κλωτσούν άνδρα
Ένα περιστατικό αστυνομικής βίας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του σημερινού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια με χημικά και ξύλο μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών.
Την ώρα που τα επεισόδια ήταν σε πλήρη εξέλιξη, αστυνομικός των ΜΑΤ φαίνεται να χτυπά βίαια με τον αγκώνα του έναν άνδρα στο πρόσωπο, ένας συνάδελφός του να τον κλωτσά ενώ ένας τρίτος αστυνομικός χτυπά με το γκλοπ ένα ακόμα άτομο που βρίσκεται στο ίδιο μέρος.
Το περιστατικό σημειώθηκε επί της οδού Ολύμπου, μπροστά στα μάτια περαστικών που κοιτούσαν έντρομοι ενώ στη συνέχεια, όπως μπορείτε να δείτε, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ αποχωρούν χωρίς να φαίνεται πως κινείται κάποια διαδικασία σύλληψης ή προσαγωγής των ατόμων.
Ο άνδρας που δέχθηκε τα χτυπήματα των αστυνομικών απλά κάθεται στο έδαφος και πιάνει ζαλισμένος το κεφάλι του.
«Πολύ καλά κάνει η ηγεσία της αστυνομίας και δείχνει και τα πλάνα από drone από τα επεισόδια, και φαίνονται οι συνάδελφοί μου να δέχονται μολότοφ. Για το περιστατικό με τον άνδρα διενεργείται έρευνα, αλλά δεν έχουμε δει και τι έχει προηγηθεί. Είναι ένα αποσπασματικό πλάνο. Να είστε σίγουροι ότι έχουν προηγηθεί επεισόδια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά τα άτομα είχαν εμπλακεί σε επεισόδια. Επειδή διεξάγεται προκαταρκτική δεν θέλω να σχολιάσω κάτι σε αυτό», σχολίασε για την υπόθεση ο κ. Μαυροειδάκος.
«Τα ΜΑΤ είναι από τις πιο πεπειραμένες ομάδες. Εγώ και όταν ήμουν φοιτητής ήξερα ότι όταν έρχονται τα ΜΑΤ καλό είναι να απομακρυνόμαστε. Το πλάνο το είδα, και θεωρώ ότι δεν είναι από τις ακραίες στιγμές», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Δημητρίου.
ΣτΕ: «Παγώνει» τα πρόστιμα για τον κορωνοϊό
Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει με βάση «πιλοτική δίκη» το κρίσιμο ζήτημα της συνταγματικότητας και των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασπορά του COVID-19.
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη με αφορμή πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου.
Σαράντα εννέα πολίτες κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακύρωσης των προστίμων. Επικαλούμενοι μάλιστα το νόμο 3900/2010 κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι σ να εκδικαστούν οι προσφυγές στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες).
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες προσφυγές εκκρεμούν ενώπιον και άλλων διοικητικών δικαστηρίων, όπως είναι της Κέρκυρας, του Ηράκλειου και των Τρικάλων.
Παράλληλα, οι 49 υποστηρίζουν ότι τίθενται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως είναι εάν η απαγορευτική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι συνταγματική.
Στην συνέχεια η πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σάρπ συγκάλεσε, κατ΄ επιταγήν του νόμου 3900/2010, την αρμόδια τριμελή επιτροπή (συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Ιωάννης Γράβαρης) οποία, έκανε δεκτό το αίτημα και οι υποθέσεις εισήχθησαν προς στο ΣτΕ ως πιλοτική δίκη.
Κατά συνέπεια, όλες οι υποθέσεις για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, «παγώνουν» προσωρινά μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα καθορίσει και την τύχη των εκκρεμών υποθέσεων στην Δικαιοσύνη.
«Το ΣτΕ δεν ακυρώνει πρόστιμα, ακυρώνει νόμους. Επομένως οι προσφυγές γίνονται για να δούμε την συνταγματικότητα του νόμου που έχει ψηφιστεί για την επιβολή προστίμων. Θα πάρει αρκετό καιρό, αλλά πρέπει να αποδειχτεί ότι υπήρχε κατεπείγουσα ανάγκη», είπε ο κ. Δημητρίου.
Τα πάνω – κάτω στα έντυπα μετακίνησης εργαζομένων – επαγγελματιών
Μιλώντας για τις αλλαγές στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να φέρουν από Δευτέρα οι εργαζόμενοι για τις μετακινήσεις τους, «Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει ήδη πρόβλημα. Έπρεπε να γίνει αυτό, αλλά την ώρα που υπάρχει αρκετή κυκλοφορία δεν νομίζω ότι κάποιος συνάδελφος θα έχει τη δυνατότητα να δει όλα αυτά τα έντυπα, και να δει αν είναι γνήσια στο τάμπλετ που έχει με κάποιο κωδικό. Το βράδυ, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας, θα υπάρχει χρόνος για τέτοιο έλεγχο», είπε ο κ. Μαυροειδάκος.