Η πανδημία επέβαλε τη χρήση μασκών προσώπου παγκοσμίως και πλέον καταναλώνονται δισεκατομμύρια καθημερινά. Ομάδα ερευνητών ωστόσο ανακάλυψε έναν πρωτότυπο τρόπο ώστε οι μάσκες μιας χρήσης να επαναχρησιμοποιούνται, σε μια λύση κυκλικής οικονομίας στο ζήτημα των αποβλήτων του κορωνοϊού, ώστε να μην καταλήγουν σε χωματερές αλλά και στις θάλασσες όλου του κόσμου.
Τις ανακυκλώνουν… για να κατασκευάσουν δρόμους. Μάσκες προσώπου μιας χρήσης που συχνά καταλήγουν στο έδαφος και τις θάλασσες, Αυστραλοί ερευνητές, τις αναμειγνύουν, αφού πρώτα τις αποστειρώσουν και τις τεμαχίσουν, με επεξεργασμένα μπάζα.
Με βάση αυτές, προκύπτει ένα νέο δομικό υλικό που όπως υποστηρίζουν, πληροί τα πρότυπα ασφαλείας για ασφαλτοστρώσεις.
Η μελέτη αυτή εξέτασε τη σκοπιμότητα της ανακύκλωσης μιας μάσκας προσώπου μίας χρήσης και είμαστε ενθουσιασμένοι που βρήκαμε πως όχι μόνο λειτουργεί, αλλά και πως προσφέρει επίσης πραγματικά μηχανικά οφέλη.
Καθημερινά υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούνται σχεδόν 7 δισεκατομμύρια μάσκες μιας χρήσης παγκοσμίως.
Η μελέτη έδειξε ότι σε περίπου ένα χιλιόμετρο ενός δρόμου με δύο λωρίδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν περίπου 3 εκατομμύρια τεμαχισμένες μάσκες, αποτρέποντας 93 τόνους αποβλήτων να οδηγηθούν σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Η ανάμειξη μασκών προσώπου με επεξεργασμένα μπάζα για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού υλικού θα μπορούσε όχι μόνον να περιορίσει τα απορρίμματα της πανδημίας και τη ζήτηση για πρώτες ύλες αλλά και να μειώσει το κόστος κατασκευής δρόμων κατά 30%.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η λύση αυτή θα βελτιώσει σημαντικά την ανθεκτικότητα και την ελαστικότητα των δρόμων καθώς το πλαστικό που εμπεριέχεται στις μάσκες ενισχύει τη σύσταση του τελικού προϊόντος.