Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε η διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, Σοφία Δήμτσα, αναφορικά με την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε έκπτωση 10% στους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου, ανεξαρτήτως προμηθευτή, σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα από την κακοκαιρία.
«Δεν είναι έκπτωση ακριβώς. Είναι μια μείωση στους λογαριασμούς που αντιστοιχεί στη χρέωση για το δίκτυο διανομής. Ο ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε ότι για το Φεβρουάριο δε θα χρεωθεί αυτό το ποσό στους λογαριασμούς πελατών που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Αυτό αφορά όλους τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από την εταιρία στην οποία είναι. Χοντρικά υπολογίζεται στο 10% του λογαριασμού αυτή η χρέωση», εξήγησε η κ. Δήμτσα.
Αναφορικά με το αν θα δοθούν αποζημιώσεις, η ίδια τόνισε ότι «Η διαδικασία των αποζημιώσεων υπάρχει, είναι θεσπισμένη στο πλαίσιο του ΔΕΔΔΗΕ και είναι διαφορετική. Αυτή η κατάργηση της χρέωσης είναι διαφορετική».
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιμερισμός της ευθύνης, προέχει να ηλεκτροδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά και να ανοίξουν οι δρόμοι. Για το θέμα των ευθυνών δεν μπορώ να μιλήσω εγώ. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω πως αφορά τον κόσμο το θέμα των ευθυνών. Προτεραιότητα είναι να πάρουν ρεύμα. Νομίζω αυτό είναι το βασικό», σημείωσε η κ. Δήμτσα αναφορικά με το «μπαλάκι» των ευθυνών για τα φοβερά προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία.
«Η ενημέρωση που έχουμε από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι ότι μιλάμε για περίπου 3500 καταναλωτές που έχουν ακόμα πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση. Αυτή τη στιγμή 650 άτομα είναι στο δρόμο, έχουν έρθει επιπλέον τεχνίτες και από την επαρχία. Είναι όλοι στη μάχη της αποκατάστασης. Όταν τελειώσει το θέμα της μέσης τάσης, υπάρχουν ζητήματα με τη χαμηλή τάση. Όταν έχει μείνει μια γραμμή πολλές μέρες εκτός, υπάρχει πρόβλημα. Ο κόσμος μπορεί να καλεί στον ΔΕΔΔΗΕ στο 11500 για να ενημερώνει, ώστε να αντιμετωπίζεται και αυτό. Όλα αυτά είναι τα προβλήματα ενός πεπαλαιωμένου δικτύου. Στην κορύφωση της κακοκαιρίας έπεφτε ένας κορμός κάθε δύο λεπτά. Η κατάσταση είναι πρωτοφανής. Ένα ψηφιοποιημένο δίκτυο θα μπορούσε να εντοπίσει πιο γρήγορα τη βλάβη και να προχωρά πιο γρήγορα και η αποκατάσταση», συνέχισε η κ. Δήμτσα κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης αυτή την ώρα.
«Το θέμα της υπογειοποίησης έχει ήδη φτιαχτεί. Υπάρχει ένα πλάνο 200 εκατ. ευρώ για υπογειοποιήσεις δικτύων. Για να γίνει αυτό για το σύνολο του δικτύου, είναι ένα κόστος που δεν μπορεί να το σηκώσει κανείς. Υπάρχει και μια συζήτηση για το αν ενδείκνυται αυτό σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα», σημείωσε κλείνοντας η κ. Δήμτσα.