Η ζωή του πολλές φορές έμοιαζε με μια αντιγραφή αγαπημένων του ρόλων, όπως του Οιδίποδα και του Μάκβεθ. Ο σκηνοθέτης, ηθοποιός κι πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, βρέθηκε από τον βαρυσήμαντο θρόνο στο κέντρο της σκηνής στη γωνία και την καρέκλα του καταγγελλόμενου, για αδικήματα που μένει να αποδειχθούν…
Ο Δημήτρης Λιγνάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και όπως είχε πει σε πολλές του συνεντεύξεις, η σχέση των γονιών επηρέασε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του…
«Είχαμε καταλάβει από νωρίς ότι υπήρχαν σύννεφα στη σχέση του πατέρα μας με την μάνα μας. Όταν ήμουν 13 ετών ο πατέρας μου έφυγε από το σπίτι και πήγε να μείνει στο ισόγειο. Ήταν μια νεφελώδης σχέση των γονιών μου, μια δύσκολη σχέση αρσενικού και θηλυκού, με πολλή αγάπη. Η μάνα μου τον κατανοούσε.»
Ο Δημήτρης Λιγνάδης μπαίνει στη φιλοσοφική και τα πρώτα χρόνια σκέφτεται να γίνει φιλόλογος Χωρίς να το καταλάβει όπως λέει γίνεται ηθοποιός και η μία επιτυχία αρχίζει να διαδέχεται την άλλη…
«Ο έρωτας με έχει κάνει πολλές φορές ρόμπα. Χωρίς έρωτα είμαι σε μαρασμό. Δεν μπορώ να δημιουργήσω. Δεν μπορώ καν να καταστρέψω γιατί και αυτό μια δημιουργία είναι. Στη δική μου ζωή, ο έρωτας παίζει σχεδόν καταστρεπτικά σημαντικό ρόλο. Έχω καταστρέψει ολόκληρη παράσταση για χάρη ενός έρωτα.»
Ο μονόλογος που εκφώνησε το 2005, τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του διαδικτύου. Το κείμενο, αποτελεί απόσπασμα από την επιστολή του Κώστα Καρυωτάκη προτού αυτοκτονήσει, που ερμήνευσε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Το κλάμα του σκηνοθέτη στη σκηνή, ο κόμπος στη φωνή του, η τρομερή ερμηνεία του δείχνει έναν άνθρωπο που ζει το κείμενο που διαβάζει…
Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι καταγγελίες, ο Δημήτρης Λιγνάδης παραιτήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού να θέτει στη διάθεση της δικαιοσύνης όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου για να βοηθήσει στην έρευνα…
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις στον χώρο του θεάτρου
Πριν από περίπου μια εβδομάδα, ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, είχε αποκαλύψει μαρτυρίες από γείτονες γνωστού θεατράνθρωπου που διέμενε σε περιοχή του κέντρου, στην Πλ. Καραϊσκάκη, όπου όπως ανέφεραν, ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεχόταν επισκέψεις από ανήλικα παιδιά.
Μάλιστα όπως είπαν οι κάτοικοι της περιοχής, όταν είχε ερωτηθεί ο σκηνοθέτης για τις επισκέψεις των ανήλικων παιδιών είχε δηλώσει ότι συμμετείχε εθελοντικά σε πρόγραμμα μαθημάτων θεάτρου σε αλλοδαπούς.
Μετά από έρευνα για τον εν λόγω ισχυρισμό, αποδείχθηκε ότι τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων μέσω κοινωνικού λειτουργού, είχαν κλείσει μαθήματα στο θέατρο του εν λόγω σκηνοθέτη. Από κάθε δομή πήγαιναν 3-4 παιδιά και παρακολουθούσαν τα θεατρικά μαθήματα, την περίοδο 2017-18.
Μετά από επικοινωνία με τους φορείς, αποκαλύφθηκε ότι πολλά παιδιά, όπως παρατηρήθηκε, αρνούνταν να ξαναπάνε εκεί, χωρίς να αποκαλύπτουν γιατί ήταν τόσο κατηγορηματικά αρνητικά να ξαναπάνε στο συγκεκριμένο θέατρο. Πολλά παιδιά ζουν πλέον στη Γαλλία.