Συγκλονισμένη παραμένει η γειτονιά του Δημήτρη Λιγνάδη, μη μπορώντας να συνειδητοποιήσει πως ο ευγενής, ευπροσήγορος θεατράνθρωπος μόλις έκλεινε την πόρτα του ρετιρέ στον 8ο όροφο στο Μεταξουργείο, γινόταν ένας άλλος.
Οι περισσότεροι γνώριζαν ωστόσο, κάποιοι αν και ζούσαν για χρόνια στα διπλανά διαμερίσματα δηλώνουν άγνοια για το τι συνέβαινε.
Στην παλιά του γειτονιά όμως στην Κυψέλη ακόμη θυμούνται το απίστευτο περιστατικό που τον οδήγησε να φύγει μια για πάντα από την περιοχή. Ακόμα το θυμούνται οι κάτοικοι της οδού Επτανήσου το περιστατικό που είχε συμβεί.
«Είχε συμβεί αυτό το περιστατικό εδώ. Κάποιος επιχείρησε να τον μαχαιρώσει και τότε άλλαξε γειτονιά» ανέφερε μια κάτοικος της περιοχής.
Η θύελλα γύρω από το όνομά του λίγο έλειψε να ξεσπάσει τον Οκτώβριο του 2015. Ήταν η εποχή που ο Λιγνάδης οργάνωσε μια γιγαντιαία οντισιόν με 100 ανήλικα αγόρια, ψάχνοντας τον πρωταγωνιστή που θα υποδυόταν τον «Μπίλι Έλιοτ» στο ομώνυμο μιούζικαλ. Λίγο μετά την πρεμιέρα, έκανε δηλώσεις αγκαλιά με τους πρωταγωνιστές του.
Το θέμα του αλλά και το θέαμα έχει να κάνει με την ελπίδα, τους νέους. Τα χελιδόνια μας…ας πούμε. Χελιδόνια τους αποκαλούσε και σε φωτογραφίες που ανέβαζε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. «Τα χελιδόνια του Billie Elliot ήρθαν να με δουν. Μύρισε άνοιξη στο καταχείμωνο. Σας λατρεύω ΤΡΕΛΛΑ!!!» έγραφε.
Στην παράσταση συμμετείχαν 24 παιδιά, εκ των οποίων τα 6 ερμήνευαν τον ρόλο του Billie Elliot εναλλάξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διήμερη οντισιόν που έγινε εκείνο το καλοκαίρι το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο που προσήλθαν περισσότεροι από 100 νεαροί ηλικίας από 10-14 ετών, συνοδευόμενοι από γονείς, με το όνειρο να γίνουν ο επόμενος Billie Elliot.
Όμως, η πολυαναμενόμενη παράσταση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με αρκετούς γονείς να εκφράοζυν εντονότατη δυσαρέσκεια για τις βωμολοχίες και τα σεξουαλικά υπονοούμενα του κειμένου.
Το έργο δίχασε καθώς υπήρχαν και θεατές που έγραψαν τα καλύτερα για την εν λόγω παράσταση.
Μαθητές ζητούσαν ν’ αλλάξουν καθηγητή
Την πόρτα της εξόδου είχε δει το 2015 ο Δημήτρης Λιγνάδης από τη δραματική σχολή Ίασμος όταν σπουδαστές ζήτησαν την απομάκρυνσή του.
«Φαντάζομαι ότι για ν’ ανέβουν οι μισοί μαθητές του τμήματος στη Διεύθυνση και να ζητήσουν ν’ αλλάξει ο συγκεκριμένος καθηγητής καταλαβαίνετε ότι ενοχλήθηκαν σ’ ένα μεγάλο βαθμό και δεν ήταν απλά ένα σχόλιο» σημείωσε ο Γιώργος Αμουτζάς, μέλος Δ. Σ. της δραματικής σχολής ΙΑΣΜΟΣ.
Την περίοδο 2015-2016 ο ηθοποιός και σκηνοθέτης δίδασκε στη σχολή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των σπουδαστών πολύ συχνά έκανε συζητήσεις σεξουαλικού περιεχομένου γεγονός που ενοχλούσε τους σπουδαστές.
«Ήταν καθηγητής στη σχολή μας τη συγκεκριμένη χρονιά και τρεις μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων μεγάλο μέρος των μαθητών του συγκεκριμένου τμήματος ανέβηκαν στη διοίκηση της σχολής με σκοπό να εκφράσουν τα παράπονα τους για τον συγκεκριμένο καθηγητή. Αυτό το οποίο είχαν να πουν ήταν μια ανάρμοστη συμπεριφορά, αλλά σεξουαλικά σχόλια τα οποία ενόχλησαν τους μαθητές» πρόσθεσε ο κ. Αμουτζάς.
Όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της σχολής τα καταγγελλόμενα περιστατικά δεν ήταν μεμονωμένα αλλά μια γενικευμένη δυσαρέσκεια του τμήματος προς το πρόσωπο του Λιγνάδη.
Με συνοπτικές διαδικασίες η σχολή αποφάσισε να λήξει τη συνεργασία με τον καταξιωμένο θεατράνθρωπο, ο οποίος σύμφωνα με τις καταγγελίες των μαθητών, τους ζητούσε να βγουν έξω από τα όρια και τα κοινωνικά ταμπού.
«Με πρόθεση το μάθημα και καλυπτόμενος- αν θέλετε- από την ιδέα ότι η υποκριτική δεν έχει όρια ότι η τέχνη μας πολλές φορές ξεπερνάει- αν θέλετε- τα όρια της κοινωνίας» συμπλήρωσε ο κ. Αμουτζάς.
Από τη δραματική σχολή «Ίασμος» από όπου αποπέμφθηκε έφτασε λίγο καιρό μετά και στη διακοπή της σύμβασής του με το Εθνικό Θέατρο.
«Δεν ανανέωσα τη σύμβαση του γιατί από τότε ακούγονταν διάφορα για την συμπεριφορά του. Δεν ήταν η αρμόζουσα απέναντι στους σπουδαστές, κάτι που όπως πληροφορήθηκα είχε συμβεί και στην σχολή του Δελλή (Ίασμος) στην οποία επίσης δίδασκε» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, Κώστας Γεωργουσόπουλος.
Τον Αύγουστο του 2019 ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της δραματικής σχολής του εθνικού θεάτρου και παραιτήθηκε μετά το τσουνάμι αποκαλύψεων εις βάρος του.