Είναι έτοιμοι οι Έλληνες να υποδεχτούν στη χώρα τους Έλληνες πολίτες από άλλα μέρη του κόσμου;
Ένα ερώτημα το οποίο βρίσκεται για χρόνια στα στόματα πολλών, χωρίς ωστόσο σαφή απάντηση.
«Η κοινωνία τρέχει πολύ γρηγορότερα από το κράτος και το κράτος επειδή για διάφορους λόγους ζορίζεται, εμφανίζει την κοινωνία ως πρόσχημα της αδράνειάς του», λέει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτειολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.
Τα παράδοξα πολλά, καθώς παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα δεν έχουν λάβει ακόμη την ελληνική ιθαγένεια συνεπώς δεν αναγνωρίζονται ως Έλληνες πολίτες.
Μία τέτοια περίπτωση είναι της Ανδρονίκης Κίφτη, φοιτήτρια στις ΗΠΑ, η οποία αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, δεν έχει ακόμη ελληνική ιθαγένεια ενώ λόγω και των περιορισμών του κορωνοϊού αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να γυρίσει στην Ελλάδα.
Η ευχή της μία, να είναι οι γονείς της καλά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δε θα μπορεί να τους συμπαρασταθεί δια ζώσης, αφού δεν μπορεί να επιστρέψει στη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
«Δε μου επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα μου. Είναι αδιανόητο», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, το να χορηγήσει το κράτος την ιθαγένεια δεν είναι εύκολη διαδικασία, «είναι όμως πολύ πιο εύκολο από ό,τι ήταν πριν 10 χρόνια».
Οι διαδικασίες χορήγησης της ιθαγένειας παραμένουν δύσκολες και δυσκίνητες, κυρίως «όταν εκκινά η διαδικασία της πολιτογράφησης», ωστόσο η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη όταν πρόκειται για παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.