Ο Γιάννης που μεγάλωσε στα Σεπόλια και σήμερα διαπρέπει στο NBA, είναι «δικό μας παιδί».
Και πριν από τον Γιάννη, ο Πύρρος, που έγινε και αυτό «δικό μας παιδί».
Οι ιστορίες τους είναι γνωστές, ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά για πολλούς άλλους.
Ο Μιχάλης γεννήθηκε στην Αθήνα πριν 41 χρόνια, ωστόσο δεν έχει ακόμη την ελληνική ιθαγένεια.
«Ακόμα είμαι στην αναμονή. Έχουν κατατεθεί όλα τα χαρτιά και περιμένω», λέει ο Μιχάλης Αφολαγιάν, ηθοποιός και πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου ANASA.
«Η κοινωνία θέλει να κάνει βήματα μπροστά», σημειώνει, αρκεί να υπάρχουν φωνές οι οποίες ακούγονται, λέει ο Μιχάλης, ο οποίος είχε μιλήσει στη Βουλή για την ιθαγένεια και τη συζήτηση που γίνεται στην ελληνική κοινωνία.
«Πολλά θα αλλάξουν», μόλις λάβει το πολυπόθητο χαρτί της ιθαγένειας, όπως το δικαίωμα της ψήφου και η ευκαιρία για ένα αναβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο, καθώς θεωρείται, όπως λέει, «δεύτερης κατηγορίας πολίτης».
«Έχω βιώσει ρατσισμό, αλλά δε μένω σε αυτό. Μπορείς να βρεις τρόπους να το κατεδαφίσεις και να χτίσεις γέφυρες επικοινωνίας», σημειώνει και περιγράφει ένα περιστατικό κατά το οποίο συνελήφθη και φυλακίστηκε για τρεις ημέρες.
«Στη σύλληψη αμφισβητήθηκαν πολλά. Το ένα είναι αν είμαι πολίτης αυτής της χώρας. Κατάλαβα ότι δεν μπορώ να ονειροπολώ και ότι ήρθε η ώρα για μια μάχη για δικαιώματα».
Ο Μανώλης Αφολαγιάν ή «MC YINKA», μουσικός, έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο οι γονείς του είναι από τη Νιγηρία.
Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει να λάβει την ελληνική ιθαγένεια.
«Στα 34 μου πήρα την ιθαγένεια με πολιτογράφηση, με εξετάσεις», λέει και μιλά για τη διαδικασία παροχής ιθαγένειας και τα προβλήματα που αντιμετώπισε.
«Είμαι αυτό που είμαι, είμαι πολύ περήφανος, είμαι ένα άτομο που έχει γεννηθεί εδώ πέρα και έχω αναπτύξει την κοινωνική και πολιτική μου συνείδηση εδώ».