Δυσανασχετούν οι πολίτες στην Βρετανία και την Ιρλανδία με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κάποιες φορές οι αντιδράσεις τους οδηγούν σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Ωστόσο όπως φαίνεται και από την κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία, δεν έχει φτάσει ακόμη ο καιρός για την αποκλιμάκωση των μέτρων, ενώ στην Ιταλία είναι πλέον σαφές ότι το Πάσχα θα εορταστεί με αυστηρό Lockdown.
Να αγνοήσουν τα περιοριστικά μέτρα και να βγουν έξω για να απολαύσουν τον σχεδόν καλοκαιρινό καιρό αποφάσισαν το Σάββατο εκατοντάδες Βρετανοί.
Τα πάρκα στο Λονδίνο και άλλες πόλεις πλημμύρισαν.
Κάποιοι απλά κάθονταν στο γρασίδι και απολάμβαναν τον ήλιο, άλλοι προτίμησαν να αθληθούν, ακόμα και μέσα στις λίμνες.
Οι δρόμοι γέμισαν αυτοκίνητα. Και η αστυνομία έπιασε δουλειά κόβοντας πρόστιμα σε μια προσπάθεια να συμμορφώσει τους εκδρομείς που πήραν το δρόμο προς τις παραλίες.
Το ασυνήθιστα ζεστό Σαββατοκύριακο συνέπεσε με την πρώτη σημαντική πτώση του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας. Χθες οι νέες μολύνσεις ήταν σχεδόν 7.500 την ώρα που μια εβδομάδα πριν ξεπερνούσαν τις 10.000. Αρχές και ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν πως είναι νωρίς για χαλάρωση.
Με συλλήψεις έληξε διαμαρτυρία αρνητών της πανδημίας που έγινε σε πάρκο του Λονδίνου.
Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών κατά του lockdown στο Δουβλίνο.
Οι διαμαρτυρόμενοι πέταξαν πυροτεχνήματα και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς οι οποίοι τους απώθησαν με τα γκλοπ όταν προσπάθησαν να φτάσουν σε κεντρικό πάρκο της ιρλανδικής πρωτεύουσας.
Τουλάχιστον 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Μόνο αστυνομικά οχήματα και ελάχιστοι περαστικοί διακρίνονται στη φημισμένη παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας στη Γαλλία.
Το σήμα κατατεθέν της Κυανής Ακτής έκλεισε στο πλαίσιο του τοπικού lockdown με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ίδια κατάσταση και στη Δουνκέρκη, στο Βορρά.
Και στο Παρίσι η κίνηση στους δρόμους μειώθηκε μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου με την έναρξη της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας όμως αρκετοί πολίτες παρέμειναν έξω. Οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να αποφύγουν το γενικό λόκνταουν και να αναχαιτίσουν τις με απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα σε τοπικό επίπεδο. Τα ημερήσια κρούσματα ωστόσο ξεπερνούν και πάλι τις 20.000.
Με απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, κλειστά εστιατόρια μετά τις 6 το απόγευμα και απαγόρευση μετακίνησης σε άλλες περιοχές θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Ιταλοί. Τα μέτρα που αποφάσισε η νέα κυβέρνηση του Ματέο Ντράγκι θα τεθούν σε εφαρμογή στις 6 Μαρτίου και θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τις 6 Απριλίου. Το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν σχεδόν 19.000 νέα κρούσματα ενώ υπάρχει αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών.