Με αδιαπέραστο ευρωπαϊκό οχυρό μοιάζει σήμερα ο Έβρος, ακριβώς ένα χρόνο μετά την αποτυχημένη επιχείρηση παραβίασης των χερσαίων ελληνο-τουρκικών συνόρων από χιλιάδες καθοδηγούμενους από την Άγκυρα μετανάστες. Η αντίδραση του στρατού, της Αστυνομίας, της Εθνοφυλακής αλλά και εκατοντάδων εθελοντών, ειδικά τις πρώτες ώρες, οδήγησαν την Τουρκία σε ένα πρωτοφανές τσαλάκωμα γοήτρου κι έθεσε την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της Ευρώπης.
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την κρίση στον Έβρο. Σαν σήμερα, πέρυσι στις 28 Φεβρουαρίου ομάδες προσφύγων συγκεντρώνονται στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο.
Πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη νεκρή ζώνη θέλουν να περάσουν τα σύνορα. Η ελληνική πλευρά δεν τους αφήνει και η τουρκική δεν τους δέχεται πίσω.
Οι εξελίξεις συνδέονται άμεσα με τις τότε εξελίξεις στη Συρία και στην προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνει βασικός παίκτης στην περιοχή.
Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ανοίξει μονομερώς τα σύνορα και εργαλειοποιεί τα καραβάνια των προσφύγων. Μέσω sms χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ενημερώνονται πως τα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν ανοίξει ενώ μισθωμένα λεωφορεία και ταξί τους μεταφέρουν από την Κωνσταντινούπολη και την Ανδριανούπολη στα σύνορα.
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει το ίδιο βράδυ προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία παράνομη είσοδος μεταναστών στην Ελλάδα ενώ παράλληλα διεθνοποιεί την κρίση. Συνομιλεί με Μέρκελ, Μισελ, Μακρον, Φον ντερ Λαιεν και Μπορίσοφ.
Στον ωμό τουρκικό εκβιασμό η κυβέρνηση απαντά με σφράγισμα των συνόρων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πρόσφυγες μετανάστες κι άλλα στοιχεία που έχουν παρεισφρήσει ανάμεσά τους προσπαθούσαν όλο το βράδυ να σπάσουν το μπλόκο του στρατού και της αστυνομίας στις Καστανιές. Πετούσαν πέτρες,φλεγόμενα ξύλα στην ελληνική πλευρά και δακρυγόνα που χρησιμοποιεί η τουρκική στρατοχωροφυλακή και με κάποιον τρόπο έφτασαν στα χέρια τους.
Στις 29 του μηνός συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Στέλιου Πέτσα που κάνει λόγο για προσπάθεια παραβίασης των συνόρων μας.
Ένοπλες δυνάμεις και Αστυνομία ενισχύονται. Εικόνες τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων που συνοδεύουν πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τα επεισόδια στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών είναι σε εξέλιξη. Γίνεται μάλιστα προσπάθεια να καταρρίψουν μέρος του φράκτη.
Πρώτη Μαρτίου κι Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει ότι περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων, ανάμεσα τους οικογένειες με μικρά παιδιά.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής την ίδια μέρα κάνει λόγο για 9.600 απόπειρες παραβίασης των συνόρων. Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να ενημερώσουν τους χιλιάδες μετανάστες π έχουν συγκεντρωθεί ότι τα σύνορα είναι κλειστά.
Η Τουρκία έχει χρησιμοποιεί όλους τους μηχανισμούς ενός υβριδικού πολέμου. Παραπληροφορούν λέγοντας ψευδώς ότι δεκάδες χιλιάδες πέρασαν στην Ελλάδα ενώ την ίδια ώρα ακόμη και μεγάλα Μέσα του εξωτερικού πείθονται από τα Fake news που διακινούνται.
Στις 3 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός υποδέχεται στην Αλεξανδρούπολη την ηγεσία της ευρωπαϊκής ένωσης. Πετούν με ελικόπτερο σινούκ κατά μήκος των συνόρων για να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί. Προσγειώνονται στην Ορεστιάδα και κατευθύνονται στον φυλάκιο των Καστανιών. Λίγο αργότερα η Ούρσουλα φον Ντερλάιεν ανακοινώνει ότι η ΕΕ θα παράσχει οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατ ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Η ένταση δεν αποκλιμακώνεται αντιθέτως η Τουρκία προκαλεί ξανά: Στις 7 Μαρτίου τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα επιχειρεί να ρίξει τον φράκτη.
Για 28 ολόκληρες ημέρες οι Τούρκοι προσπαθούν να παραβιάσουν τα σύνορα αλλά δεν τα καταφέρνουν. Ο Έβρος παρέμεινε απροσπέλαστος και η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώσει τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς navtex για το Oruc Reis, υπογράφοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετατρέποντας σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.