Για έξοδο από την κρίση που είναι ορατή και για άνοιγμα με έξυπνες λύσεις έκανε λόγο ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη, ενώ έδειξε και παράταση του lockdown έως τις 15 Μαρτίου.
Οι εικόνες από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου του 2020 είναι χαρακτηριστικές. Τα κοντομάκινα μπλουζάκια των επιβατών το μαρτυρούν άλλωστε. Ο συνωστισμός μεγάλος στα λεωφορεία, ο φόβος υπαρκτός αλλά τότε τουλάχιστον δεν υπήρχαν οι μεταλλάξεις.
Ωστόσο, και οι σημερινές εικόνες δείχνουν τους επιβάτες -παρά τις φονικές μεταλλάξεις- να είναι το ίδιο στριμωγμένοι. Οι επιβάτες φοβούνται αλλά εναλλακτική δεν υπάρχει.
Σε κάθε στάση επιβάτες τρέχουν να στριμωχτούν όπως όπως σε παραγεμιμενα λεοφορεια, μόνο λιγοί έχουν την δυνατότητα να περιμένον πότε θα έρθει το επόμενο.
Προβληματίζει η υψηλή κινητικότητα
Η ήδη υψηλή κινητικότητα προβληματίθζει τους ειδικούς αφού παρά το λοκντάνουν τα κρούσματα δεν πέφτοπυν, Τα κρούσματα την Κυριακή εκτινάχθηκαν στα 1.269, καταγράφοντας ρεκόρ για την συγκεκριμένη μέρα, παρά τα περιοριστικά μέτρα. Ετσι το λοκνταουν δεν μπορει να σταματησει λένε οι ειδικοι για το θα εριθει καταστροφη όσο για την Τσικνοπέμπτη ούτε σκέψη για χαλάρωση.
Πάει τουλάχιστον για τις 15 Μαρτίου το lockdown
Το πιθανότερο σενάριο είναι η επέκταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου με αυτά τα δεδομένα. Στους επιστήμονες υπάρχουν φωνές που λένε πως είναι λάθος η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 τα Σαββατοκύριακα και πως θα μπορούσε να ανοίξει η εστίαση υπάρχουν όμως και αυτοί που ζητούν πιο σκληρά μέτρα.
«Μάσκες Θα πρέπει να μπούνε περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση, θα πρέπει να περιορίσουμε σημαντικά την κινητικότητα του κόσμου η μάσκα υποχρεωτική σε αυστηρό βαθμό τουλάχιστον στην ελεύθερη κυκλοφορία έξω» σημείωσε ο παθολόγος και κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας.
Η κυβέρνηση πάντως λέει πως προτεραιότητα της είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες από την άλλη για τα σχολεία υπάρχουν σκέψεις επέκτασης της σχολικής χρονιάς.
Και τα χειρότερα έρχονται αφού η βρετανική υπερμετάλλαξη όλα δείχνουν πως θα επικρατήσει στην χώρα μας.
Για να αντέξει το σύστημα μετατρέπονται απλές κλινικές σε κλινικές κορωνοϊού και σταματούν οι διακομιδές για απλές κλίνες από κοντινές στην Αττική περιοχές.
Μικρό παράθυρο αισιοδοξίας για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα ανοίγει η ολοένα και μικρότερη επίπτωση του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους άνω των 80 χρόνων, χάρη στη θωράκισή τους με το εμβόλιο. Συνολικά, πάνω από 900.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, με τις αρχές να εκτιμούν ότι στα τέλη Μαρτίου το 30% του πληθυσμού θα έχει ανοσία στην covid-19.