Τους χειροκροτήσαμε, τους βαφτίσαμε ήρωες με τις λευκές και μπλε ποδιές, νιώσαμε γι’ αυτούς ευγνωμοσύνη...
Όταν τους ρωτάς όμως, ένα χρόνο μετά την έξαρση της πανδημίας, πώς ανταπεξέρχονται στις συνθήκες πολέμου, απαντούν πως κάνουν απλώς τη δουλειά που αγαπούν.
«Δώδεκα μήνες είμαστε εδώ, στεκόμαστε δίπλα στον ασθενή, κορωνοσκοποί. Έχουμε δώσει κάθε δυνατότητα σωματική, ψυχική, πνευματική» σημειώνει η πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία» Σταματούλα Τσικρικά και προσθέτει: «Μας λείπουν πολλές ώρες ύπνου. Άπειρες ώρες στους διαδρόμους αλλά δεν πειράζει. Αυτό επιλέξαμε να κάνουμε, αυτό αγαπάμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
Μόλις έχει τελειώσει μια ακόμη εφημερία για την πνευμονόλογο, Σταματούλα Τσικρικά. Όπως μας εξηγεί, τους ασθενείς τους νιώθει και τους πονά σαν να είναι οι δικοί της άνθρωποι. «Κάθε ασθενής για εμάς είναι μοναδικός. Είναι σαν μέλος της οικογένειας μας. Γιατί καταλαβαίνουμε ότι έχει μόνο εμάς» υπογραμμίζει.
Διανύουν χέρι χέρι αυτόν τον μαραθώνιο και παλεύουν μαζί για να βγουν νικητές από τον ατέρμονο πόλεμο με τον αόρατο εχθρό. Κι όμως το δυσκολότερο κομμάτι παραμένει το τηλεφώνημα για τον χαμό ενός μαχητή.
«Είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο ν’ ανακοινώνεις μια απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής αλλά και ν’ ανακοινώνεις και τη θετικότητα του τεστ. Κάποιοι δεν περίμεναν ή ήταν αρνητές» προσθέτει η κυρία Τσικρικά.
Στη δίνη του γ’ κύματος βρίσκεται η Αττική με τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου να επιφορτίζονται μεγάλο μέρος της πίεσης αυτής. Ένα πράγμα απεύχεται η Βησσαρία Σακκά: Να μην ζήσει αυτά που έζησαν συνάδελφοι της στη Θεσσαλονίκη.
«Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στον πανικό που είχε η Βόρεια Ελλάδα στο προηγούμενο κύμα και ελπίζουμε να φτάσουμε εκεί» τονίζει η λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία».
Τα ωράρια εξαντλητικά, η κόπωση μεγάλη αλλά, η μάσκα δεν μπορεί να κρύψει την αισιοδοξία από τα μάτια της λοιμωξιλόγου.
«Μονίμως σ’ ένταση, υπάρχει σίγουρα μια κόπωση αλλά παρόλ’ αυτά αντέχουμε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για το καλύτερο» προσθέτει η κυρία Σακκά.
«Δώδεκα μήνες μετά όχι μόνο δεν είμαστε φοβισμένοι. Αντιθέτως είμαστε περισσότερο μάχιμοι και περισσότερο προστατευμένοι γιατί είμαστε εμβολιασμένοι» υποστηρίζει η κυρία Τσικρικά.
Όπως εξηγούν στο LIVE NEWS, 12 μήνες μετά νιώθουν πιο έμπειρες, πιο σίγουρες και πιο ασφαλείς χάρη στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. «Αυτό είναι κάτι που μας δίνει πολύ μεγάλο δύναμη σε αυτό το κύμα το ότι είμαστε εμβολιασμένοι και τουλάχιστον δεν νιώθουμε για τον εαυτό μας κίνδυνο» τονίζει η κυρία Σακκά.
Ακολουθεί μια εβδομάδα που θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία της πανδημίας και όπως δηλώνουν στο LIVE NEWS οι μέρες που έρχονται θα βρουν τους ήρωες της εποχής μας να συνεχίζουν τη μάχη με τις λευκές και μπλε στολές.