Ηχηρό καμπανάκι για την εξέλιξη της πανδημίας χτύπησε σήμερα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τους επιστήμονές του να εκτιμούν ότι η περιπέτεια δεν πρόκειται να λήξει μέσα στο 2021.
Μετά από ενάμισι μήνα σχετικής ύφεσης ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων πήρε πάλι την ανηφόρα επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι η υφήλιος θα ζει με τον κορωνοϊό και το 2022.
Αντιμέτωπη με την εξάπλωση των μεταλλάξεων, η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παράταση του lockdown μέχρι τις 28 Μαρτίου, δηλαδή μέχρι μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα Προτεσταντών και Καθολικών που είναι στις 4 Απριλίου.
Παράλληλα, το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο εμβολιασμών και σε ιδιωτικά ιατρεία, καθώς και τη δωρεάν διάθεση στους πολίτες δυο γρήγορων τεστ κορωνοϊού την εβδομάδα. Στην Αυστρία ξεκίνησε ήδη η διάθεση πέντε δωρεάν τεστ την εβδομάδα σε κάθε πολίτη από τα φαρμακεία.
Και ενώ πολλές χώρες ενισχύουν τα μέτρα, στην Τουρκία με απόφαση Ερντογάν χαλαρώνουν. Άνοιξαν τα εστιατόρια και τα καφέ από τις 07:00 το πρωί έως τις 149:00 το βράδυ με χωρητικότητα 50%, ενώ τα παιδιά επέστρεψαν στα δημοτικά σχολεία σε περιοχές που δε θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύθηκαν χθες στις 10.000.
Την ίδια ώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισε η διανομή του εμβολίου της Johnson & Johnson.
Με κυβερνητική μεσολάβηση η εταιρεία θα συνεργαστεί με την ανταγωνίστρια Merck για τη μαζική παραγωγή του εμβολίου που είναι μιας δόσης και στο οποίο ποντάρει πολλά ο Μπάιντεν για τον μαζικό εμβολιασμό των Αμερικανών.