Τα νέα μετρά έρχονται λέει η κυβέρνηση, σαν φυσικό επακόλουθο από την στιγμή που το υφιστάμενο lockdown έχει μηδενικό αποτέλεσμα.
Δεν άλλαξε τίποτα με το lockdown που ήδη υπάρχει, δεν μπορούσε να μην αλλάξει κάτι με την επέλαση του κορωνοϊού που είναι σε εξέλιξη.
Πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι ο περιορισμός στον κωδικό 6, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αρ. Πελώνη να αναφέρει ότι θα μπορούν να γίνονται μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με αυτοκίνητο.
Τα μέτρα για τον περιορισμό των διαδημοτικών μετακινήσεων λόγω της κατάστασης έχουν πέσει για τα καλά στο τραπέζι των συζητήσεων παρ’ όλο που η κυβέρνηση λίγο καιρό πριν το απέκλειε.
Νέα μέτρα με στόχο να μην υπάρξει υπερμετάδοση την Τσικνοπέμπτη
Ακόμα και από αύριο, για να μην υπάρξει έξαρση συνωστισμό την Τσικνοπέμπη, εξετάζεται ο αυστηρότερος ο έλεγχος στους κωδικούς 4 και 6.
Ο κωδικός «6» θα ισχύει πλέον μόνο για μετακίνηση με τα πόδια από την άλλη καθώς έτσι θα περιοριστεί σημαντικά η κινητικότητα των πολιτών, εξετάζεται να καταργηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 6 και να επανέλθει στις 9:00 το βράδυ.
Στο μικροσκόπιο και ο κωδικός «4» για παροχή βοήθειας. Οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί, ενώ στο τραπέζι είναι και το καθολικό lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων με πρόβλεψη για απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους τους πολίτες, με εξαίρεση τα Σώματα Ασφαλείας και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.
Η έξοδος θα επιτρέπεται αυστηρά για φαρμακεία, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ και για άσκηση, ως δύο φορές την ημέρα, αποκλειστικά και μόνο στον τόπο κατοικίας. Υπέρ των έξυπνων μέτρων τάσσεται από την άλλη η Αθηνά Λινού, που τόνισε ότι θα μπορούσε ανά μισάωρο να δίνεται ενημέρωση που υπάρχει συνωστισμός και σε ποια πάρκα μπορούμε να πάμε για βόλτα.
Εικόνες συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς
Που υπάρχει όμως συνωστισμός; Η κάμερα του LIVE NEWS για τρίτη ημέρα στην σειρά καταγράφουν εικόνες με αδιανόητο στριμωξίδι και ανθρώπους στρυμωγμένους σαν σαρδέλες.
Είναι εικόνα από τα λεωφορεία στην Πατησίων την ώρα που οι πολίτες πάνε στο μεροκάματο. Η οργή ξεχειλίζει αλλά τίποτα δεν αλλάζει.
Μία από τα ίδια και στα βαγόνια του μετρό. Ο συνωστιμός καλά κρατεί. Την ίδια ώρα οι υπερματαδφοτικές μεταλλάξεις απλώνονται και οι άνθρωποι που κολλάνε πάνε στα νοσοκομεία κατά δεκάδες. Αυτός είναι ο λόγος που οι λοιμωξιολόγοι κινητοποιήθηκαν εκτάκτως.
Όμως, δεν λείπουν και οι φωνές που λένε πως η λύση δεν είναι να σφίξει το λουρί αλλά να χαλαρώσιοουν οι περιορισμοι και τα μέτρα να είναι πιο στοχευμένα.
Το «μπρα ντε φερ» είναι σκληρό με την κυβέρνηση να θέλει να αποφύγει την περαιτέρω κόπωση των πολιτών αλλά και την έκθεση τους σε κινδύνους.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην επιστρέψει στο παράδειγμα του lockdown του περασμένου Μαρτίου, όπου έκλεισε όλος ο παραγωγικός τομέας, ενώ εξετάζεται το ζήτημα των μετακινήσεων.
Ειδικότερα, υπάρχει ένας προβληματισμός για την διαδημοτική απαγόρευση με τα χιλιόμετρα και πως μπορεί να έχει ουσιαστικά να φανεί ο τόπος κατοικίας. Το πιο πιθανό είναι να μπορεί κάποιος να μετακινηθεί στον δήμο τον οποίο μένει, στην περιοχή που μένει. Με μία εξαίρεση αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του για ανθρώπινους λόγους, δηλαδή αν έχει μια οικογένεια με δύο παιδιά και πρέπει να πάει δύο χιλιόμετρα παραπάνω που είναι η πλατεία ή το πάρκο.
Επίσης, τα μέλη της επιτροπής έχουν προτείνει στην κυβέρνηση να μην επιτρέπεται να πάει κανείς σουπερμάρκετ σε άλλο δήμο.