Τρία νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ενεργοποιεί μέσα στο Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών για να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία από την παράταση του lockdown. Παράλληλα, εξετάζει και μειώσεις στη φορολογία.
Η παράταση του lockdown «φουσκώνει» το λογαριασμό για το δημόσιο, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι τις 16 Μαρτίου θα πρέπει να πληρώσουν τα δημόσια ταμεία 1,6 δισ. Για αυτόν το λόγο το υπουργείο Οικονομικών πάει σε απόσυρση των γενικευμένου μέτρων και εφαρμόζει ένα νέο μοντέλο αλά καρτ ενισχύσεων.
Αρχικά, θα υπάρξει ένας νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής. Πρόκειται για φθηνά κρατικά δάνεια ύψους ενός δις που θα δοθούν κυρίως σε εστίαση και τουρισμό.
Tο δεύτερο μέτρο θα είναι η επιδότηση πάγιων δαπανών επιχειρήσεων, δηλαδή φόρους, εισφορές, λειτουργικά έξοδα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενοίκια κλπ. Η επιδότηση θα φτάνει μέχρι το 90%, ενώ ακόμα δεν έχει κλειδώσει το μέτρο γιατί είναι σε διαπραγμάτευση η κυβέρνηση με την τρόικα.
Η κάλυψη των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, η οποία θα μπορεί να φτάνει ως 90%. Το κράτος θα πληρώνει το 90% της δόσης αλλά με διάρκεια μέχρι 8 μήνες, και εδώ κριτήριο θα είναι το προφίλ της εταιρείας και η πτώση του τζίρου που είχε την περίοδο πανδημίας.
Την ίδια ώρα υπάρχουν και σενάρια για ελαφρύνσεις ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές.
Η ατζέντα περιλαμβάνει μειώσεις στα τεκμήρια διαβίωσης, απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για όσες εταιρείες ήταν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020. Και τέλος η επανάληψη του μοντέλου του 2020 προβλέπει κλιμακωτή μείωση προκαταβολής φόρου, η οποία μπορεί να φτάνει ως το 100% για τις επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη μείωση τζίρου.