Εντελώς διαφορετική είναι η φετινή Τσικνοπέμπτη, αφού οι περιορισμοί για την πανδημία έχουν θέσει ένα νέο πλαίσιο εορτασμού της ημέρας.
Το lockdown ωστόσο δεν έχει πτοήσει στο ελάχιστο το κέφι, με τους ανθρώπους να ψήνουν, να τραγουδούν και να χορεύουν με τις απαραίτητες αποστάσεις και με την ελπίδα ότι η επόμενη Τσικνοπέμπτη θα εορταστεί όπως αρμόζει στην ημέρα.
Οι ψησταριές στην Πάτρα στήθηκαν από νωρίς στις αυλές των σπιτιών, με μόνους καλεσμένους τα μέλη της οικογένειας.
Οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, δε θα μπορούσαν να λείπουν από το γλέντι, ενώ είναι αυτοί μάλιστα που κρατούν το κέφι ζωντανό.
Τσικνοπέμπτη χωρίς… τσίκνα
Εικόνες με γλέντια καρναβαλιστών στους δρόμους, ανοιχτά μαγαζιά και ψησταριές στο πεζοδρόμιο άλλων ετών, τότε που δεν είχε έρθει ο κορωνοϊός στη ζωής μας μοιάζουν πολύ μακρινές.
Με κλειστά τα εστιατόρια και τις ταβέρνες, οι περισσότεροι ετοιμάζονται να τσικνήσουν στο σπίτι, με τις ψησταριές να καταλαμβάνουν τους υπαίθριους χώρους των κατοικιών.
«Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα στα κρεοπωλεία, με τους καταναλωτές να σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για μία διαφορετική Τσικνοπέμπτη, σχηματίζοντας ακόμη και ουρές.
Η ζήτηση στα κρεοπωλεία έχει χτυπήσει «ταβάνι», 50% επάνω λένε οι έμποροι, αφού όλοι φέτος θα κάνουν τσικνοπέμπτη στο σπίτι τους.
Αρκέτα κρεοπωλεία λειτουργούν με delivery, προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσους δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους.
Γλέντια στην Κρήτη
Με κρητικές λίρες γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη οι κάτοικοι της Κρήτης, με τις ψησταριές να παίρνουν φωτιά.
Την τιμητική του έχει το λεγόμενο «αντικριστό», σπεσιαλιτέ που εξαντλείται με το που βγαίνει από την σχάρα, ενώ και στα Βλάχικα στη Βάρη της Αττικής τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά με τα delivery να πηγαίνουν και να έρχονται ασταμάτητα.