Ηχηρή παρέμβαση έκανε ο χολιγουντιανός σταρ Τζορτζ Κλούνεϊ στη Μεγάλη Βρετανία για να επιστρέψει τα Ελγίνεια μάρμαρα στην χώρα μας. Την αποκάλυψη της επιστολής κάνουν τα ΝΕΑ σήμερα σε μία σημαντική επέτειο, αφού σαν σήμερα, στις 6 Μαρτίου του 1994 έφευγε από τη ζωή η γυναίκα που είχε συνδέσει το όνομά της με τον αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η Μελίνα Μερκούρη.
27 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη. Στις 6 Μαρτίου του 1994 η «τελευταία Ελληνίδα θεά» όπως την είχε χαρακτηρίσει ο διεθνής Τύπος, αφήνει την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, όπου νοσηλευόταν με καρκίνο των πνευμόνων.
Χαρισματική ηθοποιός, δυναμική προσωπικότητα. Ως υπουργός Πολιτισμού δε σταμάτησε να δίνει μάχη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό μουσείο στην Ελλάδα, ένας σκοπός που μπορεί να έμεινε ανεκπλήρωτος ωστόσο διήρκησε μέχρι το τέλος της ζωής της. «Θέλω πίσω τα μάρμαρά μου!» έλεγε το 1983 στον σερ Ντέιβιντ Ουίλσον, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου.
«Ανήκουν στην Ελλάδα»
Ανήμερα της επετείου του θανάτου της Μελίνας, η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» δημοσιεύει την παρέμβαση του χολιγουντιανού σταρ, Tζορτζ Κλούνεϊ. Ο δημοφιλής ηθοποιός καλεί τη Βρετανία να επιστρέψει τα γλυπτά στην Ελλάδα.
Έπειτα από επτά χρόνια σιωπής, ο βραβευμένος δύο φορές με Όσκαρ ηθοποιός επιλέγει να τοποθετηθεί, διόλου τυχαία, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, επέτειο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνδέσει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Ο Κλούνει, που τον Μάιο θα κλείσει τα 60 του χρόνια είχε ταχθεί για πρώτη φορά υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα το 2014. Δεν είχε διστάσει μάλιστα να τα… βάλει με τον τότε δήμαρχο του Λονδίνου και σημερινό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.
Τότε ήταν και η χρονιά που ήρθε πιο κοντά στην Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία ως δικηγόρος είχε αναλάβει την υπόθεση για την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα.