Η τράπουλα των μέτρων ανακατεύεται και πάλι με νέες ημερομηνίες για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς να πέφτουν στο τραπέζι.
Προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι η παράταση μέχρι τις 22 του μηνός για το lockdown που αρχικά θα έληγε στις 15 Μαρτίου.
«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από την μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να λειτουργήσει με ικανοποιητικότερους όρους η πραγματική οικονομία» ανέφερε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.
Την ίδια ώρα, οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, με πρώτο το λιανεμπόριο, άνοιγμα στη συνέχεια των σχολείων και κατόπιν η εστίαση και ο τουρισμός.
Αυτή η εβδομάδα πάντως θα είναι κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν πως δεν αποκλείεται να δούμε έκρηξη κρουσμάτων που θα φτάσουν τα 3.000 και οι διασωληνωμένοι τους 550.
Πρόβλεψη για 2.600 κρούσματα ως την Τετάρτη έκανε η Ματίνα Παγώνη, που πάντως είναι ιυπερ του ανοίγματος δραστηριοτήτων. «Δεν εχει νόημα να μην ανοίξουν σχολεία και καταστηματα από τις 16 του μήνα» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Δύσκολο το άνοιγμα τον Μάρτιο
Τα κρούσματα δεν φαίνεται να υποχωρούν με δύο να είναι οι κύριες αιτίες. Πρώτον οι πιο επιθετικές μεταλλάξεις που στέλνουν ακόμα και νέους στις εντατικές και δεύτερον η χαλάρωση των πολιτών στην τήρηση των αποστάσεων, τις μάσκες, την αποφυγή συνωστισμού.
Με αυτά τα δεδομένα οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αν ο Μάρτιος μπορεί αν είοναι ένας μήνας που θα γίνουν βήματα για το άνοιγμα δραστηριοτήτων και γέρνουν προς το σενάριο της επέκτασης του lockdown.
Βράζει η επαρχία
Στην επαρχία η εικόνα δεν διαφέρει πολύ από την Αττική. Τα νοσοκομεία και εδώ είναι στα όρια τους και τα μηνύματα από την εφαρμογή του lockdown δεν αφήνουν χώρο για αισιοδοξία.
Στην Θεσσαλονίκη, ο νέος συναγερμός έχει να κάνει με τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότιο Αφρική και ανιχνεύτηκαν στα λύματα.
Οι πολίτες που βλέπουν την επιδείνωση στα στοιχεία προσπαθούν να πάρουν τα μέτρα τους, με την κίνηση στην πόλη αν είναι αισθητά μειωμένη.
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της Πάτρας
Στην Πάτρα που είναι σταθερά στα κόκκινα ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι οι αντοχές των νοσοκομείων. Ο κόσμος ανησυχεί μην κολλήσει και χρειαστεί κρεβάτι.
Στο νοσοκομείου του Ρίου νοσηλεύονται 100 οι 20 στις ΜΕΘ στο νοσκομείο Αγιος Νδρεας 56 σε απλές κλίνες και 8 στις ΜΕΘ και στην παιδιατρική 7 παιδιά τα 5 μέχρι ηλικίας 6 μηνών.
Το plan b για την περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης είναι πως αν χρειαστεί θα μεταφερθούν στον Πύργο ασθενείς.
Νέος συναγερμός στο «Βενιζέλειο»
Δραματική είναι η εικόνα και στην Κρήτη, όπου η αύξηση ήταν αλματώδης στις νοσηλείες μέσα σε λίγες ώρες.
Στο «Βενιζέλειο» χτυπήθηκε και η καρδιολογική κλινική από κορωνοϊό, βάζοντας πλέον στα «κόκκινα» όλο το νοσοκομείο.
Την Παρασκευή οι ασθενείς στα νοσοκομεία της Κρήτης ήταν 106 και σήμερα είναι 116, από τους οποίους οι 98 νοσηλεύονται σε κλινικές και 18 σε ΜΕΘ.
Στην Κω, συναγερμός σήμανε όταν ανακαλύφθηλκε πως έλειπε ένα φιαλίδιο με 6 δόσεις από τα εμβόλια του νησιού.
Ανησυχία για μεταλλάξεις και νοσοκομεία
Τα πράγματα γύρω από την πανδηία είναι δύσκολα κι αυτό γιατί έχουμε τις μεταλλάξεις από τη μία πλευρά και από την άλλη την κατάσταση στα νοσοκομεία που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο LIVE NEWS η Ιοκάστη Αλειφεροπούλου, στην Αττική που χτυπάει η καρδιά της πανδημίας αυτή τη στιγμή, ήδη εννέα στα δέκα περιστατικά που καταγράφονται αφορούν σε μεταλλάξεις.
Για τα εμβόλια, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των πολιτών στις ηλικίες 60-64 ετών και 75-79 ετών, με δύο διαφορετικά εμβόλια. Ωστόσο, η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να επιτραπεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 65 ετών έρχεται να καλύψει το «κενό» που υπάρχει από τις καθυστερήσεις των άλλων εμβολίων.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 60 ετών μέχρι τον Μάιο, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά και την παράδοση 1,3 εκατ. εμβολίων της Johnson&Johnson μέσα στον Απρίλιο.