Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο Πρόεδρος του δημοκρατικού κόμματος Κύπρου κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, εξηγώντας το κάτα πόσο πιθανό είναι το σενάριο να βγει εκτός η Κύπρος από τον σχεδιασμό του αγωγού EastMed.
Πάγια θέση της Ελλάδα είναι ότι για την επίλυση του Κυπριακού είναι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης καθώς και η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου, Νικόλα Παπαδόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως είπε «αυτό που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε είναι την βασική ανησυχία ότι η Τουρκία θα επιδιώξει την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων».
«Εξάλλου σήμερα ο κύριος Ερτογάν φαίνεται ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Άγγλο πρωθυπουργό που του μετέφερε την εισήγηση ότι η λύση των δύο κρατών θα επιφέρει μια κατάσταση win win στην Κύπρο.
Φυσικά όταν ο Ερντογάν αναφέρεται σε δεν αναφέρεται στους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους αλλά στην Αγγλία και στην Τουρκία. Πρέπει η Ελλάδα και η Κύπρος να αποτρέψουν αυτήν την βασική επιδίωξη της Τουρκίας να αλλάξει τη βάση των διαπραγματεύσεων και να φύγει από την βάση που έχει καθοριστεί από τα ψηφίσματα του οργανισμού ηνωμένων εθνών δηλαδή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.», εξήγησε.
«Η τουρκία δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι βρέθηκε εκτός του ενεργειακού σχεδιασμού στην ανατολική μεσόγειο. Γι αυτόν ακριβώς τον τρόπο προσπαθεί να εμποδίσει τόσο τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου ή να παρέμβει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς του Ισραήλ και της Αιγύπτου.», τόνισε ερωτηθείς για τον ενεργειακό σχεδιασμό και τον αγωγό Eastmed .
«Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ένα έργο όπως το Eastmed που θα είναι ένας αγωγός που θα διοχετεύει το φυσικό αέριο από την ανατολική μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Είναι ένα έργο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή. Και ακριβώς η Τουρκία προσπαθεί σε πρώτη φάση να βγάλει την Κύπρο εκτός παιχνιδιού.», συμπλήρωσε.
« Κάποιοι το συζητάνε. Θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη για την κύπρο. Θεωρώ ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για το Ισραήλ να δεχθεί ο αγωγός να περνάει μόνον από την Αίγυπτο και επομένως Ελλάδα και Κύπρος κύπρος μπορούν να προτάξουν μια διαφορετική προσέγγιση ή που περιλαμβάνεται στους αρχικούς σχεδιασμούς.
Ένας υποθαλάσσιος αγωγός που θα μπορεί ακριβώς να αξιοποιηθεί τόσο από το ισραήλ αλλά και την γι αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλουμε να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλά και σίγουρα να αποκλείσουμε την πιθανότητα να μεταφέρει το φυσικό αέριο αέριο μέσω ενός αγωγού από την Τουρκία κάτι που θα δώσει τα κλειδιά του ενεργειακού σχεδιασμού της περιοχής στον κ. Ερντογάν.», πρόσθεσε.
«Θεωρώ ότι ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα για να βγάλουν κάποιοι την κύπρο εκτός αυτού του σχεδιασμού είναι ότι μέχρι στιγμής η κυπριακή δημοκρατία δεν έχει δεσμεύσει τα δικά της αποθέματα τα δικά της κοιτάσματα στο νησί.
Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο μία η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Με την Αίγυπτο για έναν από τα κοιτάσματα στο Αφροδίτη. Υπάρχει φυσικά ακόμα ένα κοίτασμα το Γλαύκος που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και αυτό ενδεχομένως θα μπορεί να δεσμευτεί στο μέλλον για την κατασκευή του Eastmed κάτι που θα βοηθήσει η στάση της κύπρου σε ότι αφορά αυτόν τον σχεδιασμό.».
Ερωτηθείς για τα οικόπεδα που έχει δώσει η κυπριακή δημοκρατία κι αν γίνονται οι προγραμματισμένες εργασίες σημείωσε.
«Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις συνεχίζονται. Έχουν καθυστερήσει όμως και αυτό δυστυχώς επιτρέπει σε κάποιους πιστούς να ενισχύουν τη θέση της τουρκίας ότι αυτοί οι ισχυρισμοί πρέπει να σταματήσουν με διάφορες προφάσεις όπως παράδειγμα είναι οι όποιες εξελίξεις στο κυπριακό. Κάτι τέτοιο θα είναι λάθος. Το φυσικό αέριο μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την επίλυση του κυπριακού. Για να καταλάβει ότι θα έχει όφελος από μία λύση του κυπριακού ή εάν φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν δηλαδή παγώσουν οι ενεργειακοί μας σχεδιασμού θα ακυρωθεί αυτό το διαπραγματευτικό όπλο. Έχουμε στη διάθεσή μας επομένως πρέπει οι έρευνες θα συνεχίσουν πρέπει να συνεχίσει η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά φυσικά έχουμε σε κάθε περίπτωση η συνεχιζόμενη επεκτατικότητα κι επιθετικότητα της τουρκίας σε όλα τα επίπεδα».