Μετά την επίσκεψη Δένδια, το επίμαχο οικόπεδο τροποποιήθηκε και όπως φαίνεται στον χάρτη, σταματά, πλέον, στο ύψος του 28ου μεσημβρινού, στο όριο, δηλαδή, των οριοθετημένων υφαλοκρηπίδων Ελλάδας και Αιγύπτου.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις έπειτα από την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, καθώς η Ελλάδα προχώρησε σε συμφωνία με την χώρα, αλλάζοντας τον χάρτη για το επίμαχο οικόπεδο 18 στην περιοχή.
Το θέμα πήγε να δημιουργηθεί μετά την άδεια που έδωσε η Αίγυπτος για έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο νοτιοανατολικά της ζώνης όπου η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συνομολογήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Το επίμαχο οικόπεδο «W18» εφάπτονταν στην περιοχή όπου η Αγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Το οικόπεδο «W18» εκκινούσε από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτεινότανα ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», η οποία αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου.
Μετά την επίσκεψη Δένδια ωστόσο, το επίμαχο οικόπεδο τροποποιήθηκε και όπως φαίνεται στον χάρτη, σταματά, πλέον, στο ύψος του 28ου μεσημβρινού, στο όριο, δηλαδή, των οριοθετημένων υφαλοκρηπίδων Ελλάδας και Αιγύπτου.
Η εξέλιξη αυτή έκανε τους Τούρκους έξαλλους. Βγήκαν σήμερα στο Αιγαίο στη μιάμιση η ώρα και προσομοίωσαν ουσιαστικά μια αποστολή βομβαρδισμού.
Δύο F16 τουρκικά και δύο F4 που πλέον ασχολούνται με αποστολές βομβαρδισμού βγήκαν μεταξύ Χίου και Σάμου στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης αναγκάζοντας την ελληνική πολεμική αεροπορία να απογειώσει ένα ζευγάρι από τη Σκύρο και ένα από την Αγχίαλο. Επί μισή ώρα περίπου όπως λένε οι Έλληνες πιλότοι έπεφτε ξύλο.
Τρεις εμπλοκές είχαμε μέσα σε μισή ώρα μέχρι να αναγκαστούν οι τούρκοι να αποχωρήσουν. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις οι Τούρκοι χρειάστηκε να κατέβουν πάρα πολύ χαμηλά σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τους Έλληνες πιλότους αλλά και στις τρεις περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν ίδιο όπως μας είπαν χαρακτηριστικά εάν ήταν πραγματικές οι καταστάσεις δεν θα είχαν γλιτώσει ούτε τα βομβαρδιστικά τα F4 αλλά ούτε και τα F-16.