Ήταν τέλη Φλεβάρη του 2020 όταν χιλιάδες μετανάστες συγκεντρώνονται, με την καθοδήγηση των τουρκικών Αρχών, στα ελληνοτουρκικά σύνορα επιχειρώντας να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.
Ήταν ένας «πόλεμος» δια αντιπροσώπων στον οποίο η Άγκυρα χρησιμοποίησε ως όπλο το δράμα των μεταναστών.
Έναν χρόνο μετά, κανένας στον Έβρο δεν έχει ξεχάσει αυτόν τον πόλεμο αλλά και πολλά πράγματα δεν είναι όπως τότε.
«Η εικόνα που βλέπαμε ήταν ομάδες των περίπου 40 ατόμων από διαφορετικά σημεία να πλησιάζουν», θυμάται ο Γεώργιος Τουρνάκης, διοικητής τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, σημειώνοντας ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού.
«Ήμασταν στη διαδικασία να αποτρέπουμε απόπειρες να παραβιάσουν τα σύνορά μας κάποιοι άνθρωποι» λέει ο διοικητής του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, με τον Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά, πρόεδρο της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, να επισημαίνει ότι «τα πρώτα 24ωρα ήταν τα πιο κρίσιμα».
«Ήταν μια πραγματική εισβολή. Βλέπαμε αυτοκίνητα και λεωφορεία να έρχονται στο ποτάμι, να κατεβάζουν κόσμο και να τους υποδεικνύουν πού να πηγαίνουν», σημειώνει ο κ. Γιαλαμάς, λέγοντας ότι η ταχεία αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων αποδείχτηκε σωτήρια.
Σημαντική στον μέγιστο βαθμό, ήταν η βοήθεια που παρείχαν οι Εβρίτες στα σώματα ασφαλείας προκειμένου να διευκολύνουν το έργο τους.
«Η βοήθεια των πολιτών και κυρίως των αγροτών, των ψαράδων, των κυνηγών ήταν άμεση και λόγω της γνώσης της περιοχής είχε θετικό αποτέλεσμα», σημειώνει ο Ηλίας Δαστερίδης, αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρώην συνοριακός φύλακας της ΕΛ.ΑΣ.
«Μία εβδομάδα ήμασταν με τις βάρκες στο ποτάμι και περιπολούσαμε μαζί με την αστυνομία», λέει ο Σάκης Καμηλάρης, ψαράς, ο οποίο ήταν παρών τον Φεβρουάριο στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Έβρο.
«Κάναμε τα αδύνατα δυνατά να μην μπορέσει να περάσει κόσμος» σημειώνει ο κ. Καμηλάρης, με την Άρτεμις Παπακωστίδου, ψαρά, να λέει ότι όλοι ήταν στην πρώτη γραμμή των συνόρων.
«Φτιάχναμε πίτες, γλυκά και τα στέλναμε. Ούτε ένας Εβρίτης δεν έκατσε στο σπίτι του».
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι εθελοντικές ομάδες πολιτών που συστάθηκαν αμέσως στην περιοχή του Έβρου.
«Νόμιζες ότι είσαι σε πόλεμο πραγματικό» λέει η Ελένη Μπαχαρίδου, πρόεδρος εθελοντικής ομάδας Νέας Βύσσας, η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των γεγονότων.