Οι ιστορίες των συνόρων είναι πολλά πράγματα μαζί.
Στα σύνορα του Έβρου, είναι ιστορίες με Ακρίτες και ψαράδες, με φράχτες και ποτάμια, με ανθρώπινα έργα και απέραντη φύση.
Κάθε ιστορία όμως είναι μία ιστορία ανθρωπισμού και αλληλεγγύης από ανθρώπους που έχουν λίγα σε ανθρώπους που δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα.
«Κάθε μέρα έβλεπα μετανάστες να περνούν», σημειώνει ο Σάκης Καμηλάρης, ψαράς, επισημαίνοντας ότι μετά τα γεγονότα του περασμένου Φεβρουαρίου η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη.
«Είχε -6 και δύο γυναίκες ξυπόλητες ήταν στα καλάμια. Η μία δεν μπορούσε πλέον να περπατήσει και την πήρα αγκαλιά και πήγα να τη ζεστάνω. Την ώρα που της έβγαζα τα ρούχα για να τη στεγνώσω είδα ότι είχε πάθει κρυοπαγήματα. Άνθρωποι είναι και αυτοί και λες ότι πρέπει να τους βοηθήσεις», λέει ο κ. Καμηλάρης εξιστορώντας μία από τις πολλές εμπειρίες που έχει ζήσει.
Παρόμοιες εμπειρίες έχει και η Άρτεμις Παπακωστίδου, ψαράς, η οποία σημειώνει ότι το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να καλέσει την αστυνομία.
«Έβρασα μακαρόνια να τους ταΐσουμε», λέει η κ. Παπακωστίδου της οποίας το ανθρωπιστικό πρόσωπο δεν έχει σύνορα.
Το 2015, στη μεγάλη πλημμύρα του Έβρου, η παράνομη διακίνηση μεταναστών συνεχιζόταν κανονικά.
«Ένας Τούρκος διακινητής πήγε και άφησε μια ομάδα μεταναστών πάνω σε ένα ανάχωμα, το οποίο κάθε ώρα γινόταν και πιο μικρό.
«Σπεύσαμε γρήγορα με τη βάρκα και πήραμε τους μετανάστες» λέει ο Ηλίας Δαστερίδης, αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρώην συνοριακός φύλακας της ΕΛ.ΑΣ, αναπολώντας δικές του ιστορίες αλληλεγγύης.
Παρόμοιες ιστορίες μοιράστηκε και ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου.
«Ακούσαμε φωνές κοντά στο ποτάμι, τρέξαμε. Είχε αναποδογυρίσει μια βάρκα. Προλάβαμε τραβήξαμε μερικούς ανθρώπους, δυστυχώς όμως έναν δεν μπορέσαμε να τον σώσουμε. Σας το λέω και νιώθω άβολα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Λύγισε διηγούμενη τη δική ιστορία η Ελένη Μπαχαρίδου, πρόεδρος εθελοντικής ομάδας Νέας Βύσσας, η οποία περιέγραψε πώς κατάφερε να βοηθήσει μια γυναίκα με ένα νεογέννητο κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
«Ωραία συναισθήματα αυτά. Εκτιμάς τη ζωή που έχεις».