Τον Απρίλιο αναμένεται ο 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Το ύψος της θα είναι επιστρεπτέας 7 θα είναι 1 δις ευρώ. Οι δικαιούχοι, για να λάβουν ενίσχυση, θα πρέπει να έχει υποστεί πτώση 20% ο τζίρος τους, την περίοδο Ιανουάριο-Μάρτιο του 2021.
Τα ποσά που θα δοθούν ξεκινούν από 1.000€ και μπορεί να φτάσουν έως 100.000€.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιστρεπτέα 7 δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2021.
Το 50% του ποσού δεν θα επιστραφεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις θα ανοίξουν εντός Απριλίου.
Τι γίνεται με επιστρεπτέα 1,2 και 3
Δώρο 570 εκατ. ευρώ σε 100.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 230.000 εργαζόμενους κάνει το δημόσιο μετά τις ανακοινώσεις για «κούρεμα» 30-50% στους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής.
Το μέτρο το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διευκρινίζοντας πως όσες επιχειρήσεις είχαν πτώση τζίρου τουλάχιστον 15% το 2020 σε σχέση με το 2019 δεν θα επιστρέψουν το 30% των ενισχύσεων που έλαβαν ενώ για πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το «κούρεμα» διευρύνεται σε 50% με ρήτρες διατήρησης της απασχόλησης.
Πρόσθετη έκπτωση 15% θα έχουν όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ εντός του 2020 τις ενισχύσεις που έλαβαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές ενώ για όλους τους κύκλους διευρύνεται η περίοδος αποπληρωμής από τους 40 μήνες σε 60 με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 και την τελευταία το Δεκέμβριο του 2027.
Πάγιες δαπάνες
Από τον Μάιο θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων που θα κριθούν επιλέξιμες για το πρόγραμμα παγίων δαπανών ένα πιστωτικό για χρήση φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεις έως το τέλος του 2021.
Προϋπόθεση για όσες επιχειρήσεις λάβουν το πιστωτικό είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του έτους.
Οπως φαίνεται οι δυνατότητες του κρατικού ταμείου περιορίστηκαν και επελέγη η λύση του πιστωτικού αντί της χορήγησης μετρητών για μέρος των πάγιων δαπανών τους.
Το επόμενο διάστημα θα αποφασίσουν στο Υπουργείο Οικονομικών εάν οι επιχειρήσεις θα κληθούν να εισέρθουν στο my business support της ΑΑΔΕ για να υποβάλουν δήλωση με την καταγραφή των δαπανών τους ή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσω της υποβολής του Ε3.Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:
Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
Nα παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
Φυσικά, όπως γενικότερα ισχύει στο Προσωρινό Πλαίσιο, η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.
Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των ενισχύσεων που έχει λάβει.
Ποιες δαπάνες θα υπολογίζονται ως πάγιες
Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:
παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
είναι δαπάνες που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3.
Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.
Οσον αφορά το ποσοστό της ενίσχυσης, αυτό θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.
Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.
Παράλληλα, θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης, το οποίο:
Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.
Τι λένε οι άνθρωποι της αγοράς
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.
«Δύο θετικές όψεις έχουν τα χθεσινά μέτρα. ο πρωθυπουργός θ και οι υπουργοί ξεκίνησαν με αναφορά στο λιανεμπόριο που είναι ο αδύναμος κρίκος, τον οποίο ανοιγοκλείνουν εύκολα και αδικήθηκε από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Θετικό μέτρο η επιστρεπτέα προκαταβολή 7» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό το ότι το 50% των επιστρεπτέων 1,2 και 3 δεν θα επιστραφούν στο κράτος από τις επιχειρήσεις.
Τόνισε μάλιστα την ανάγκη η επιστρεπτέα 7 να λάβει υπόψη της το αδιάθετο εμπόρευμα των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, η κρίσιμη παράμετρος είναι «μετά το άνοιγμα πώς θα καταφέρουν οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές, γιατί όλοι ξέρουμε ότι θα έχουμε χαμηλούς τζίρους. Και οι εξαγγελίες για τις δαπάνες».
Πρόσθεσε ωστόσο την ανάγκη να επιδότηση εργασίας αλλά και διευθέτησης του ζητήματος των ενοικίων, ώστε οι επιχειρήσεις για ένα χρονικό διάστημα να πληρώνουν μικρότερα ενοίκια.