Συνεχίζεται και τον Μάρτιο η απαλλαγή 100% των κλειστών επιχειρήσεων από το ενοίκιο, ενώ εξετάζεται επέκταση της απαλλαγής και τον Απρίλιο.
Αφορά σε κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή, και συγκεκριμένα: Λιανεμπόριο, Εστίαση, Πολιτισμό, Αθλητισμό, Τουρισμό, Μεταφορές, Γυμναστήρια, Κομμωτήρια, Κέντρα αισθητικής, Βιβλιοπωλεία.
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αποζημιωθούν σε ποσοστό 80% του μισθώματος, ενώ για τα ενοίκια Ιανουαρίου η πληρωμή θα γίνει στις 15/3, και για τα ενοίκια Φεβρουαρίου οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν έως 31/3.
Σε ό,τι αφορά στις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, δικαιούνται μείωση ενοικίων κατά 40% και η αποζημίωση των ιδιοκτητών θα είναι 20% ενοικίου.
Η εξέλιξη της πανδημίας και η επόμενη μέρα στην οικονομία
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν και οι κ.κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, και Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος του ΚΕΠΕ και καθηγητής Οικονομικών, για την κατάσταση στην εστίαση, και τι πρέπει να περιμένουμε την επόμενη μέρα στην οικονομία.
«Θεωρώ ότι σωστά η κυβέρνηση χρηματοδοτεί επιχειρήσεις και εργαζομένους, με κάθε κόστος. Ευτυχώς η ΕΕ αυτή τη φορά είναι σύμμαχός μας και έχει χαλαρώσει τις απαιτήσεις που είχε στην οικονομική κρίση. Αυτό μας δίνει περιθώριο να αντιμετωπίσουμε τώρα το πρόβλημα. Δε θα υπάρξουν μνημόνια, το πιστεύω κατηγορηματικά, γιατί αυτή τη φορά δεν είμαστε μόνοι. Δυστυχώς θα υπάρξουν κλεισίματα επιχειρήσεων, το σημαντικό είναι να είναι όσο πιο λίγα», είπε ο κ. Λιαργκόβας.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, και όσο παρατείνεται το lockdown γίνεται εκρηκτική για το σύνολο της οικονομίας. Θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα το επόμενο διάστημα, όταν η οικονομία φύγει από τη διασωλήνωση. Εκεί θα έχουμε τις μεγαλύτερες απώλειες, που έχουν συγκρατηθεί με τα μέτρα στήριξης μέχρι τώρα. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ήταν γνωστά στους επαγγελματίες, πλην του μέτρου της επιστρεπτέας των τριών πρώτων κύκλων που για ένα τμήμα τους γίνονται μη επιστρεπτέες. Ευνοούνται πάντα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και αυτές που δεν είχαν ανάγκη από χρήματα», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Καββαθάς.
«Τα λουκέτα είναι δεδομένα, ειδικά για τον κλάδο εστίασης, ο οποίος σε 12 μήνες έχει δουλέψει μόλις πέντε. Ο κλάδος της εστίασης θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Ζήτησα συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να αναλάβει πρωτοβουλία και να διασωθεί ο κλάδος. Το βασικό είναι η ρευστότητα, το δεύτερο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Καμία κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να τετραγωνίσει τον κύκλο. Και να απαλύνει τις πληγές, και να μην διατρέχουν κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά. Η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και συνολική», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λιαργκόβας.