Τρομακτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής, την ώρα που διασωληνωμένοι ασθενείς μένουν εκτός ΜΕΘ για μέρες.
«Έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ για μέρες όχι για ώρες. Και αφορούν περιστατικά και covid και non covid» παραδέχεται η παθολόγος της κλινικής Covid του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, Δήμητρα Σταματέλου, η οποία αποκαλύπτει στο έπακρον την πολεμική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής.
«Η πληρότητα είναι 100%. Υπάρχει λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ για να διακομιστούν ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη θνησιμότητα τους» προσθέτει η κυρία Σταματέλου.
Ένας από τους έξι διασωληνωμένους σε απλή κλινική στο νοσοκομείο της Νίκαιας κατέληξε, ενώ τρεις διακομίστηκαν σε άλλο νοσοκομείο και δύο βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι στη ΜΕΘ. Τα συναισθήματα των συγγενών τους ανάμεικτα.
«Χτες με πήρε συγγενής και μου είπε ντρέπομαι πραγματικά γιατί χάρηκα που πέθανε ένας ασθενής και πήρε δικός μου συγγενής τη θέση του, που βρισκόταν 5 ημέρες εκτός ΜΕΘ» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Ίδια κατάσταση και στο Τζάνειο, καθώς, γεμάτα είναι τόσο τα 10 κρεβάτια στη ΜΕΘ Covid όσο και τα 9 στη γενική MEΘ.
«Χτες το βράδυ, τουλάχιστον στο Τζάνειο νοσοκομείο, από όσο ξέρω, τρία άτομα, που ήταν διασωληνωμένοι. Οπότε και εμείς δεν αισθανόμαστε καλά, και προσπαθούμε με κάθε μέσο είτε να τους απορροφήσουμε, ή να τους κάνουμε σωστή νοσηλεία στις Covid κλινικές» σημείωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Τζάνειο, Αθανάσιος Πρεκατές.
Μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν 520 εισαγωγές, με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη να τονίζει ότι «μέσα σε τρεις ημέρες οι εισαγωγές ήταν τόσες που φτάνουν να καλύψουν ένα νοσοκομείου μεγέθους του “Γ. Γεννηματά”».
Με την πληρότητα στις ΜΕΘ να ξεπερνά το 90%, δεκάδες είναι οι ασθενείς που διασωληνώνονται σε κοινούς θαλάμους.
«Ενδεικτικά αναφέρω… το Θριάσιο εφημέρευε χτες έχει 4 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ μάλιστα ένας από τις 11 του μηνός. Στο Λαϊκό υπάρχουν 2 ασθενείς διασωληνωμένοι, στον Ερυθρό 2 διασωληνωμένοι. Και πολλοί υπάρχουν στο Σισμανόγλειο στο Γεννηματάς και σε άλλα νοσοκομεία» πρόσθεσε ο Μιχάλης Γιαννάκος.
Από τους 406 διασωληνωμένους που είχαμε την 1η του μήνα φτάσαμε χτες στους 564. Δηλαδή 158 περισσότερες διασωληνώσεις μέσα σε 14 ημέρες.
«Αυτοί που διοργανώνουν τα πάρτι να πάνε μια βόλτα στα νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζουν στο ανώτερο δυνατό» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.
Υπομονή μέχρι τον Μάιο συστήνει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς με περισσότερους από 4.000 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της χώρας, το σενάριο άρσης του lockdown απομακρύνεται.
«Ας καταλάβουμε το πρόβλημα που υπάρχει για δύο μήνες να φτάσουμε στον Μάιο που θα έχουμε 50% εμβολιαστική κάλυψη. Ειδικά με τις δύσκολές ομάδες που δεν θα μπαίνουν στα νοσοκομεία. Ν’ απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας» τόνισε ο κ. Γώγος.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που τονίζουν πως τα υφιστάμενα μέτρα δεν αποδίδουν κι επομένως η κανονικότητα πρέπει να επανέλθει σταδιακά αλλά άμεσα.
«Το μείγμα μέτρων δεν λειτουργεί. Ό,τι ήταν να προσφέρει, το προσέφερε. Η νέα στρατηγική θα πρέπει να είναι ν’ απελευθερώσουμε τον κόσμο, να βγει έξω στην ύπαιθρο. Επίσης το λιανεμπόριο στα συνοικιακά μαγαζιά μπορεί ν’ ανοίξει κανονικά» συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε σήμερα όπου εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα ενώ, συζητήθηκε και η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.