Ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο σχετικά με την ανησυχία για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca.
Θυμίζουμε ότι άτυπη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα οι υπουργοί Υγείας των «27», στο φόντο των εξελίξεων γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca και των πιέσεων για να υπάρξουν πειστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις.
Με τα έως τώρα δεδομένα, ο κ. Μανωλόπουλος, που όπως ανέφερε παρακολούθησε την συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν λίγο η πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων, Ίμερ Κουκ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει λάθος σε κάποια παρτίδα εμβολίων.
Όπως είπε ωστόσο: «ο ευρωπαϊκός οργανισμός ακόμα δεν έχει βρει κάποια συσχέτιση αιτιολογική ανάμεσα σε αυτά τα θρoμβωτικά επεισοδιακά και το εμβόλιο, γιατί θροβωτικά επεισόδια συμβαίνουν στον πληθυσμό σε σταθερό ρυθμό. Κάθε μέρα στην Ελλάδα συμβαίνουν 30 – 35 τέτοια επεισόδια».
«Είναι καθαρά θέμα προληπτικό. Δηλαδή δεν έχουν βρει συσχέτιση αλλά με δεδομένο ότι βρίσκεται υπό έλεγχο από το ευρωπαϊκό γραφείο θα αποφανθεί την Πέμπτη. Θα ήταν πιο λογικό και εμείς να περιμένουμε να βγει αυτό το τελικό πόρισμα από τον ΕΜΑ. Ο κόσμος έχει φοβηθεί τώρα έχει ακούσει όλα αυτά τα νέα, περιμένει αυτό το τελικό πόρισμα. Με αυτήν την έννοια θα ήταν καλύτερα να μην τον βάζουμε σε δίλημμα. Τελικά πιστεύω ότι θα αποδειχθεί ασφαλές το εμβόλιο», τόνισε.
Ερωτηθείς για την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και την αποτελεσματικότητα κι ασφάλεια του εμβολίου, ανέφερε πως: «Ακόμη και τώρα ακούμε ότι είναι ασφαλές, οι Βρετανοί έχουν κάνει σχεδόν 11 εκατομμύρια δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο και είναι ξεκάθαρο ότι είναι ασφαλές. Η έκπληξη θα είναι να ακούσουμε ότι δεν είναι ασφαλές.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές, έχει δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες το έχουν πάρει γύρω στα 20 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά. Θα ήταν έκπληξη αν ακούσουμε το αντίθετο. Να ξέρετε ακόμα κι αν βγει κάτι, θα είναι ίσως μια μικρή υποκατηγορία ατόμων οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποιες ειδικές συνθήκες».