Ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Δημήτρης Παρασκευής μίλησε στην εκπομπή Live News
Ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε στην άρση των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο λέγοντας: «Πρόκειται για μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους στην οποία πρέπει να βρούμε τη σωστή λύση. Η σωστή λύση είναι να αντιμετωπίσουμε την κόπωση, τον κορεσμό της κοινωνίας όσον αφορά sτα μέτρα, τα προβλήματα που έχουν δημιουργεί από τα συνεχόμενα lockdown αλλά από την άλλη τυχόν άνοιγμα να γίνει με ασφάλεια. Αυτό θα κληθούμε να αποφασίσουμε αύριο, πώς και ποια είναι τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας αλλά και την προάσπιση της δημόσιας υγείας».
Όσον αφορά τις προϋποθέσεις ασφάλειας που θα προταθούν αύριο ο καθηγητής ανέφερε: «Καταρχήν οι λειτουργίες οι οποίες γνωρίζουμε ότι έχουμε μικρό κίνδυνο, όπως είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων στα οποία δεν υπάρχει συγχρωτισμό και μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνο με ραντεβού. Δεύτερο να υπάρχει εκτεταμένο τεστ και δωρεάν σε κάποιες περιστάσεις στους διαγνωστικούς ελέγχους έτσι ώστε να εντοπίζονται τυχόν περιστατικά έγκαιρα, έτσι ώστε να απομονώνονται και να μπαίνουν σε καραντίνα έτσι ώστε να υπάρχει μειωμένος κίνδυνος όσον αφορά τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».
Ο κ. Παρασκευής εξήγησε αναλυτικά γιατί τα κομμωτήρια είναι ίσως από τις πρώτες δραστηριότητες για τις οποίες θα αποφασιστεί αύριο άρση των περιορισμών. «Αναφορικά με αυτό θα δούμε αύριο τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε. Εγώ ανέφερα το παράδειγμα των κομμωτηρίων γιατί πραγματικά είναι μια δραστηριότητα που είναι σχετικά ασφαλής. Ή η λειτουργία του λιανεμπορίου κάτω από προϋποθέσεις. Και το σταδιακό άνοιγμα. Κάθε εβδομάδα να ανοίγει κάτι βήμα-βήμα» τόνισε ο ίδιος.
Σχετικά με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων εντός δήμων ο καθηγητής ανέφερε ότι μπορεί να μειώσει την κίνηση στο κέντρο της Αθήνας και τον συγχρωτισμό στα μέσα μεταφοράς.
Τέλος ο κ. Παρασκευής τοποθετήθηκε και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Εγώ θα παραθέσω τα στοιχεία τα οποία αφορούν πολύ μικρό κίνδυνο. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο κίνδυνος αυτός σχετίζεται με το εμβόλιο. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων δεν έχει δώσει οδηγία να περιοριστεί η χρήση του εμβολίου. Η κίνηση κάποιων χωρών είναι για λόγους προληπτικούς, απουσία ενδείξεων και τεκμηρίωσης».