Η είδηση πως πολλές χώρες ανέστειλαν την χρήση του εμβολίου κάνει πολλούς να έχουν δεύτερες σκέψεις παρά τις διαβεβαιώσεις της Επιτροπής.
Αρκετοί ήταν οι πολίτες που προβληματίζονται για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca και πήγαν στο εμβολιαστικό κέντρο για να αλλάξει το ραντεβού του.
Από την άλλη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τονίζει πως τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, δεν δικαιολογούν την διακοπή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca.
«37 περιστατικά σε 17.000.000»
Οι ειδικοί λένε πως τα 37 θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί μεταξύ των 17.000.000 δόσεων δεν δικαιολογούν ανησυχία.
Όμως στα εμβολιαστικά κέντρα φάνηκαν τα αποτελέσματα που έχει η απόφαση πολλών ευρωπαϊκών κρατών να αναστείλουν την χρήση του.
Τσουνάμι αναστολών στα εμβολιαστικά προγράμματα πολλών κρατών
Η αρχή έγινε στην Δανία στις 11 του Μαρτίου. Τα περιστατικά θρομβώσεων οδήγησαν στην απόφαση προσωρινής αναστολής της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.
Στην Ελλάδα 172.000 πολίτες 60-64 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ έχουν κλειστεί άλλα 182.000 ραντεβού.
Στα φαρμακεία όμως πολλοί πάνε και ακυρώνουν τώρα τα ραντεβού τους, ρισκάροντας να χάσουν το ραντεβού τους και να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους.
Ο υπουργός Υγείας από την άλλη ξεκαθάρισε πως η χώρα μας θα συνεχίσει την επιχείρηση «Ελευθερία» ως έχει. Και σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων
Την θέση του υπουργού πάντως δεν συμμερίζονται όλοι, καθώς υπάρχουν φωνές που μιλανε για ένα προσωρινό φρένο που χρειάζεται να μπει.
H εταιρεία από την άλλη σημειώνει πως το εμβόλιο της είναι ασφαλές. «Σε απάντηση των ανησυχιών σχετικά με περιστατικά θρομβώσεων, η AstraZeneca θα ήθελε να διαβεβαιώσει για την ασφάλεια του εμβολίου της για τον COVID-19 με βάση καθαρά επιστημονικά στοιχεία» αναφέρει η ανακοίνωση της AstraZeneca.
Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών από την άλλη σημειώνει πως τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια, όμως η χρονική σύμπτωση με την περίοδο των εμβολιασμών δεν είναι απόδειξη πως υπάρχει σχέση αιτίας και αποτελέσματος.