Μεγάλος βραχνάς για τις επιχειρήσεις είναι τα συσσωρευμένα χρέη, τόσο τα παλαιότερα όσο και όσα δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Θέλουμε να βρεθεί μία λύση» τονίζει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε ένας αριθμός επιχειρήσεων να μπορέσει να επιβιώσει την επόμενη μέρα της πανδημίας.
«Είναι δεδομένο ότι ένας αριθμός επιχειρήσεων δε θα αντέξει. Προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις όπου αυτό είναι δυνατόν».
Από τη μεριά του ο Φώτης Κουρμούσης, ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σημείωσε ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει το πτωχευτικό δίκαιο.
Μια ρύθμιση αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό για να ρυθμιστούν οι οφειλές σε 240 δόσεις, ενώ μπορεί να γίνει χρήση και της δεύτερης ευκαιρίας με διαγραφή των χρεών αλλά απώλεια σημαντικού, αν όχι ολόκληρου, μέρους της περιουσίας.
Σημαντικός θα ήταν ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων που θα ήταν βιώσιμες ξέχωρα από την πανδημία, από αυτές που είχαν προβλήματα και πριν από τον κορωνοϊό σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πετράκη, καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ.
«Έχουμε οδηγηθεί σε μία κατάσταση όπου ο επιχειρηματικός τομέας ζει μια χειμέρια νάρκη. Όταν θα περάσει η περίοδος στήριξης ενδεχομένως θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε ορισμένα ζητήματα», κατέληξε ο καθηγητής.