Αποκαλυπτική είναι η αναπληρώτρια διευθύντρια του ινστιτούτου Βruegel των Βρυξελλών, Μαρία Δεμερτζή, για τις συνέπειες της πανδημίας σε οικονομικό επίπεδο, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει ορατός ο πραγματικός αντίκτυπος του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Τα νέα είναι απογοητευτικά, με την περίοδο ανάκαμψης να είναι άμεσα εξαρτώμενη από τους εμβολιασμούς και να ξεπερνάει τουλάχιστον τα τρία χρόνια.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση τεχνητή. Για να μπορέσουμε να έχουμε γνώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να περιμένουμε να αρθούν τα μέτρα».
Η κ. Δεμερτζή σημείωσε ότι το πρόβλημα του χρέους θα αντιμετωπιστεί σε εθνικό και όχι ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού δεν υπάρχει η διάθεση από τις Βρυξέλλες, ωστόσο «αν θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των τραπεζών, τότε θα υπάρξουν δάνεια που θα χρειαστεί ή να διαγραφούν ή να αναδιαρθρωθούν».
Η συνολική ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεκινήσει «εφόσον εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού».
«Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 2021 μόνο 35 χώρες παγκοσμίως θα έχουν εμβολιαστεί, που σημαίνει ότι η νίκη για την πανδημία θα αργήσει πάρα πολύ», με τις χώρες που η οικονομία τους εξαρτάται από το εμπόριο και τον τουρισμό να βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.