Τεράστια είναι η οικονομική «αιμορραγία» των επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται κλειστές και χωρίς έσοδα για πολλούς μήνες, την στιγμή που τα έξοδα τρέχουν.
«30 δισ. ευρώ σε μέτρα»
«Τα συνολικά μέτρα στήριξης που μέχρι σήμερα έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι οποιοδήποτε επιχείρημα ότι η κυβέρνηση άφησε τις επιχειρήσεις στη μοίρα τους δεν στέκει.
«Προφανώς οι επιχειρήσεις παθαίνουν ζημία όταν είναι κλειστές και δικαίως υπάρχει ανησυχία στους επιχειρηματίες για τη μέρα της επανεκκίνησης», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και υπογράμμισε την πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώνουμε.
Σχετικά με το αίτημα της αγοράς για διαγραφή του ιδιωτικού χρέους, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θα θέσει τέτοιο αίτημα στην Ευρώπη, ωστόσο αν η Ένωση αποφασίσει τέτοιο μέτρο θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας.
«Πολλά από τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι είδος συγχώνευσης χρέους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στο «κούρεμα» της επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής και το πρόγραμμα «Γέφυρα».
«Δύσκολη η επιστροφή στην κανονικότητα»
«Αυτή η συγχώνευση απαλύνει σε αυτή τη φάση, αλλά το δύσκολο θα είναι στην επιστροφή στην κανονικότητα», τόνισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΕΒΕΑ, εκφράζοντας παράλληλα έναν έντονο προβληματισμό για την επόμενη μέρα της πανδημίας.
«Πρέπει να υπάρξει μια ελάφρυνση χρέους όλων των χωρών», σημείωσε ο κ. Μίχαλος προκειμένου κατά αυτόν τον τρόπο να μπορέσουν να στηριχθούν όλες οι πληγείσες επιχειρήσεις.
«Διαφορετικό το δημόσιο από το ιδιωτικό χρέος»
«Άλλο το δημόσιο χρέος, άλλο το ιδιωτικό», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ, ανταπαντώντας στον Άδωνη Γεωργιάδη ότι το ιδιωτικό χρέος μπορεί να ρυθμιστεί σε εθνικό επίπεδο.
«Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε εθνικό επίπεδο υπέρ των μικρομεσαίων συνιστά την αναγκαία συνθήκη για την άμβλυνση των ανισοτήτων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο κ. Χαρίτσης ζητώντας κυβερνητικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι πότε θα βγούμε από αυτήν την κρίση, αλλά και ποιους θα αφορά η έξοδος από την κρίση», σημείωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για την επόμενη μέρα.
«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις»
«Δεν υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους», σημείωσε από τη μεριά του ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, ζητώντας γενναίες λύσεις που δε θα μεταθέτουν το πρόβλημα αλλά θα το λύνουν εξολοκλήρου.
«Απαιτείται πολιτική σύγκρουσης με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα η ΕΕ» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι η κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία είναι πολύ δύσκολη.