Βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής τις τελευταίες μέρες. Είναι οι ιδιώτες γιατροί στους οποίους ο υπουργός υγείας έδωσε 48ωρη διορία για να συνεισφέρουν εθελοντικά στο ΕΣΥ.
«Η ευθύνη του να κρατήσεις έναν άνθρωπο στο σπίτι είναι τεράστια. Πραγματικά χάνεις τον ύπνο σου» σημειώνει μιλώντας στο LIVE NEWS η παθολόγος, ιδιώτης γιατρός Νάνσυ Κούμπελη.
«Κι αν τουλάχιστον 200 γιατροί των άνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών» προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
«Δουλεύουμε 24ώρες το 24ωρο, έχουμε φτάσει στα όρια των αντοχών μας. Οι ασθενείς μας παρακαλούν να μην φύγουμε -με το που το άκουσαν αυτό- τρόμαξαν» τόνισε ο παθολόγος, ιδιώτης γιατρός Αντώνης Αντωνιάαδης.
Όπως ανταπαντούν όμως οι ίδιοι, η συνεισφορά τους από τα ιδιωτικά τους ιατρεία στην μάχη κατά του κορωνοϊού, είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη, αφού λειτουργούν ως ανάχωμα για τις εισαγωγές.
«Είμαστε το σκάλοπάτι, ας πούμε το φράγμα πριν μπει κάποιος στο νοσοκομείο. Να πάει στο νοσοκομείο ο άνθρωπος ο οποίος έχει μόνο απόλυτη ένδειξη να μπει, να μη γίνεται συνωστισμός» προσθέτει από την πλευρά της η πνευμονολόγος Έλενα Σταύρου.
Από την πλευρά της η πνευμονολόγος, ιδιώτης γιατρός Ιωάννα Τσιώκου πρόσθεσε: «Τον τελευταίο μήνα που τα περιστατικά μου είναι γύρω στα 60-70, ένα έχω στείλει στο νοσοκομείο, το οποίο ευτυχώς πήγε καλά και βγήκε».
Η Νάνσυ Κούμπελη ως οικογενειακός γιατρός δίνει τις ιατρικές συμβουλές δια τηλεφώνου σε ολόκληρες οικογένειες που νοσούν για να μην χρειαστεί να επισκεφτούν τα ΤΕΠ των νοσοκομείων.
«Έχει ο καθένας μας πολλούς αρρώστους που μένουν στο σπίτι. Έχουμε ολόκληρες οικογένειες που μένουν στο σπίτι. Με τον πατέρα να νοσεί βαριά. Τη σύζυγο λιγότερο και το παιδί με ήπια συμπτώματα. Αν δεν είχαν από εμάς την τηλεφωνική υποστήριξη, θα πήγαιναν στο νοσοκομείο» συμπλήρωσε η κυρία Κούμπελη.
«Δεν βγάζουμε περισσότερα στο ιατρείο»
Οι ιδιώτες γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν μένουν στα ιατρεία τους γιατί βγάζουν περισσότερα χρήματα. Ίσα ίσα, που σε περιπτώσεις η αμοιβή των 2.000 ευρώ που προσφέρει το κράτος για να ριχτούν στη μάχη των δημόσιων νοσοκομείων, είναι και δελεαστική.
«Μην νομίζετε ότι τα έσοδα είναι περισσότερα. Είναι ελάχιστα τα έσοδα γιατί ο κόσμος δεν έρχεται στο ιατρείο. Συνήθως από το τηλέφωνο γίνεται η ιατρική. Δηλαδή τα έσοδα δεν είναι πολλά ούτως ή άλλως, ίσως οι 2.000 να είναι και ελκυστικές για κάποιον» πρόσθεσε η Νάνσυ Κούμπελη.
«Δεν είναι τα λεφτά το θέμα. Το θέμα είναι ότι έχουμε τόσο πολλή δουλειά που αν τους αφήσουμε πίσω τους ασθενείς το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει συνολικά» τονίζει ο Αντώνης Αντωνιάδης, ενώ όπως εξηγεί στο LIVE NEWS, η πνευμονολόγος Ιωάννα Τσιώκου αυτή τη στιγμή επιβλέπει περισσότερα από 30 περιστατικά covid με τα οποία επικοινωνεί 2 με 3 φορές την ημέρα.
«Δεν γυρίζουμε πλάτη στο ΕΣΥ με τίποτα. Είμαστε γιατροί είτε είναι στο ΕΣΥ, είτε είναι στα κέντρα υγείας, είτε είναι ιδιώτες εμάς στόχος μας είναι ο άνθρωπος και πώς θα γίνει καλά. Και ο καθένας προσφέρει από τη θέση που είναι. Από τη θέση που έχει» συμπλήρωσε η κυρία Τσιώκου.
Όπως εξηγούν οι ιδιώτες γιατροί στο LIVE NEWS, η λύση δεν είναι να κλείσουν οι ίδιοι τα ιδιωτικά τους ιατρεία αλλά να προσληφθούν νέοι γιατροί στο ΕΣΥ που βγαίνουν από τις σχολές με όρεξη, χρόνο και έτοιμοι να προσφέρουν.
«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την πανδημία»
«Δεν είναι θέμα υλικού ανταλλάγματος και δεν νομίζω ότι ευθυνόμαστε εμείς για την πανδημία» συμπλήρωσε ο παθολόγος Αντώνης Αντωνιάδης μιλώντας ζωντανά στο LIVE NEWS, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος από τον περασμένο Γενάρη παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο ασθενείς, εκτός των νοσοκομείων, γιατί και εκείνοι φοβούνται να πάνε στα νοσοκομεία.
«Αποτελούμε το ανάχωμα το οποίο έχει κρατήσει τα νοσοκομεία από το να γεμίσουν τελείως» συμπλήρωσε ο κ. Αντωνιάδης, τονίζοντας ότι τα δεκάδες περιστατικά που παρακολουθεί τον έχουν άμεση ανάγκη και αν επιταχθεί σε κάποιο νοσοκομείο, τότε το πρόβλημα γι’ αυτούς θα είναι μεγάλο. «Όλοι όσοι παίρνουν τις αποφάσεις, δεν περιλαμβάνουν σε καμία περίπτωση εμένα -το γιατρό της γειτονιάς- και αυτό είναι ένα μόνιμο παράπονο, γιατί όλοι εμείς ξέρουμε πολύ καλύτερα πώς πηγαίνει πανδημία στην κυριολεξία σε επίπεδο κοινωνίας» πρόσθεσε.