Ο πνευμονολόγος Φίλιππος Εμμανουήλ είναι ένας από τους 55 ιδιώτες γιατρούς που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα για βοήθεια και από τη Δευτέρα ρίχτηκε στη μάχη των δημόσιων νοσοκομείων.
«Δεν είχαμε δεύτερες σκέψεις γιατί τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Οι συνάδελφοι είναι στα πρόθυρα της κόπωσης, χρειάζονται βοήθεια και δη από πνευμονολόγους και θα έλεγα ότι η παρουσία μας ήταν απαραίτητη».
Ως εξειδικευμένος πνευμονολόγος για χρόνια σε ιδιωτικό νοσοκομείο, διαχειρίζεται συχνά σοβαρά περιστατικά, ωστόσο ποτέ δε φανταζόταν το τι θα συναντούσε στο ΕΣΥ.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για πόλεμο. Ασύμμετρος υγειονομικός πόλεμος. Η κόπωση του προσωπικού είναι μεγάλη. Τους θαυμάζω για την οργάνωση που έχουν».
Ο ίδιος, έχει αναλάβει την υποδοχή περιστατικών στο Σισμανόγλειο από άλλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.
«Αναλαμβάνουμε τα περιστατικά που έρχονται στα επείγοντα από άλλα νοσοκομεία, να τα αντιμετωπίσουμε, να τα ετοιμάσουμε για εισαγωγή, ελαφρύνοντας έτσι τους υπόλοιπους γιατρούς για να αφοσιωθούν στους νοσηλευόμενους στην κλινική Covid».
Σε συνθήκες πολέμου κανείς δεν περισσεύει και ο ίδιος κάνει έκκληση στους συνάδελφούς του ιδιώτες να συνδράμουν κι αυτοί με τη σειρά τους.
«Δεν είναι εύκολο για να έναν ιδιώτη γιατρό να αφήσει το ιατρείο του και το επάγγελμα του. Αλλά επειδή είναι ειδικές συνθήκες όποιος μπορεί πρέπει οπωσδήποτε να συστρατευτεί. Τα πρωινά, όσο μπορεί, μία εφημερία έστω. Υπάρχει λειψανδρία».
Λήγει η 48ωρη διορία
Κι ενώ λήγει σήμερα η 48ωρη προθεσμία πριν από την επιστράτευση που έθεσε ο υπουργός Υγείας για 200 γιατρούς, πολλοί από αυτούς εξηγούν μέσω του LIVE NEWS γιατί δεν ανταποκρίθηκαν.
«Η πρώτη αντίδραση ήταν αγανάκτηση και θυμός γιατί πρώτα έπρεπε να μιλήσει με εμάς. Είμαστε κυματοθραύστες, εάν εμείς στέλνουμε όλα τα περιστατικά στα νοσοκομεία το σύστημα θα καταρρεύσει μια ώρα αρχύτερα», λέει η Αφροδίτη Γκόβα, ειδικός παθολόγος, ιδιώτης γιατρός.
Όπως εξηγεί η παθολόγος, αυτήν την στιγμή νοσούν ολόκληρες οικογένειες με τις οποίες συνομιλεί 3 φορές την ημέρα.
«Την τελευταία εβδομάδα έχω 5 οικογένειες. Έχουμε επικοινωνία 3 φορές την ημέρα. Τρεις είναι ασυμπτωματικοί, οι άλλοι δύο που έχουν πυρετό, πηγαίνω και τους βλέπω κάθε μέρα.
Εκτός από τα περιστατικά Covid, οι ιδιώτες γιατροί διαχειρίζονται κι όλα τα υπόλοιπα σοβαρά περιστατικά Non Covid που φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο.
«Μου έλεγαν προτιμώ να πάω από έμφραγμα παρά να κολλήσω κορωνοϊό. Δεν εξετάζουμε Σαουδάραβες πρίγκιπες. Εξετάζουμε τον κόσμο που δεν πάει στα νοσοκομεία. Εγώ μολύνθηκα από τον κορωνοϊό», λέει ο Ιωάννης Καλιάτσος, καρδιολόγος, ιδιώτης γιατρός.
Η αποκατάσταση μετά τον κορωνοϊό είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί προσοχή και στενή παρακολούθηση από τους θεράποντες γιατρούς.
Οι ιδιώτες γιατροί, παρά την 48ωρη διορία που τους δόθηκε, εμμένουν στην άποψη πως δεν αποτελεί λύση το κλείσιμο των ιατρείων τους αλλά οι προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία οι οποίες έπρεπε να είχαν γίνει από το περασμένο καλοκαίρι.