Η Τουρκία πρέπει να παραιτηθεί από τους S-400, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Ντέιβιντ Σάτερφιλντ.
Μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους, ο αμερικανός πρεσβευτής είπε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει στην κατοχή της S-400».
«Πρέπει να μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία δεν έχει S-400. Μια νέα αγορά S-400 θα προκαλέσει νέα σοβαρά προβλήματα. Η Τουρκία πρέπει να παραιτηθεί από τους S-400. Αυτή είναι η μόνη λύση που μπορούμε να υποστηρίξουμε στο Κογκρέσο. Η μόνη οδός για τη λύση της κρίσης των S-400 περνάει μέσα από τη μη κατοχή S-400 από την Τουρκία. Αυτή δεν είναι μια προσωπική άποψη. Αυτή είναι μια νομική πραγματικότητα», ανέφερε.
Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μισέλ και Ντερ Λάιεν
Τηλεδιάσκεψη που είχαν οι επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, «συζήτησαν για το τι ακολούθησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας».
Παράλληλα, «η πλευρά της ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας».
«Οι πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Έγκαταλείπει τη Σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
Η Τουρκία αποσύρθηκε από τη διεθνή σύμβαση η οποία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, δυνάμει προεδρικού διατάγματος που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή, πυροδοτώντας αμέσως επικρίσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011) προέβλεπε ότι οι κυβερνήσεις θα καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Συντηρητικοί πολιτικοί ερίζουν πως το κείμενο αυτή βλάπτει την οικογένεια, ενθαρρύνει τα διαζύγια, αλλά και ότι οι αναφορές του στην ισότητα χρησιμοποιούνται από την κοινότητα ΛΟΑΔ για να επιτύχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.
Στην Τουρκία η πιθανή αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση συζητείτο αφότου έθεσε θέμα στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη χρονιά.
Έκτοτε, γυναίκες έβγαιναν συχνά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καθώς και άλλων πόλεων, απαιτώντας η κυβέρνηση να παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επέκρινε έντονα την απόφαση.