Ελεύθερα κρεβάτια και αναπνευστήρες αναζητούσαν και σήμερα οι γιατροί στις εφημερίες της Αττικής.
Τα επείγοντα θυμίζουν καθημερινά πεδία μάχης με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να παλεύει με όλες τους τις δυνάμεις να κρατήσει το σύστημα ζωντανό.
«Τσουνάμι» εισαγωγών
Οι νοσηλευόμενοι στη χώρα ξεπερνούν τους 4.600, εκ των οποίων περισσότεροι από 2.500 στα νοσοκομεία της Αττικής.
Το «τσουνάμι» των εισαγωγών είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί καθώς κάθε ημέρα χρειάζονται νοσηλεία 459 άτομα κατά μ.ο. Οι περισσότεροι πλέον είναι νέοι καθώς η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι μόνιμα τις τελευταίες ημέρες στο 100% και πλέον δεκάδες είναι οι διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους. Επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους, εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα ενδέχεται να δούμε «έκρηξη» διασωληνωμένων.
«Παρά τη σημαντική αύξηση των διαθέσιμων κλινών, τα νοσοκομεία μας πιέζονται πάρα πολύ. Την εβδομάδα που μας πέρασε, καθημερινά έγιναν κατά μέσο όρο περισσότερες από 450 εισαγωγές στα νοσοκομεία μας» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Αυτό που ουσιαστικά καθοδηγεί την εξέλιξη της πανδημίας είναι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών», λέει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας πως αν δεν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την ανοδική πορεία θα δούμε πολύ δύσκολες μέρες, πριν έρθουν οι καλύτερες.
«Οι υπολογισμοί μας δείχνουν μία κορύφωση της εξέλιξης του βρετανικού στελέχους στις 15-18 Μαΐου, με 9.500-9.600 κρούσματα την ημέρα και πολύ γρήγορη πτωτική πορεία, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει προς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, σε μία πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Κι ενώ όλα δείχνουν ότι θα γίνει επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, χειρουργεία, αίθουσες ανάνηψης και ό,τι άλλο χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αναπτυχθούν κρεβάτια εντατικής θεραπείας για τις ανάγκες των επόμενων δύσκολων εβδομάδων.