Την πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την Τουρκία θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει δυο σενάρια: ένα θετικό και ένα αρνητικό.
Το θετικό θα λέει ότι η Τουρκία να μπαίνει σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προκλητικές ενέργειες και συνεχίζεται η συζήτηση για την ενταξιακή της πορεία.
Από την άλλη, το αρνητικό σενάριο θέλει την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, απομακρύνεται από την Ευρώπη, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.
Τέλος, οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών έχει βελτιωθεί, ωστόσο θεωρητικά οι κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία βρίσκονται ακόμα επάνω στο τραπέζι.
Δένδιας: Γιατί θα πάω στην Τουρκία
«Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο, αντιθέτως, έχει ταχθεί πάντα υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο»», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», όπου αναλύει τους λόγους για τους οποίους έκανε καταρχήν δεκτή την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνάντηση των δύο στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις, τις οποίες υποστηρίζει και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».
Ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί «εφόσον επικρατήσουν οι κατάλληλες συνθήκες». Η προαναγγελία της έγινε προκειμένου «να υπάρχει διαφάνεια ως προς τις προθέσεις», ενώ «η χρονική συγκυρία κατά την οποία ανακοινώθηκε, τη στιγμή που τουρκική αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Αθήνα, είχε τον δικό της συμβολισμό».