«Δεν περίμενε κανείς θαύματα από αυτό τον γύρο των διερευνητικών. Η Τουρκία επιχειρεί κάθε φορά να εμπλουτίσει το διάλογο με νέα θέματα, τα οποία για την Ελλάδα δεν υφίστανται και δεν προτίθενται να συζητήσει. Για εμάς η κουβέντα αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» δήλωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.
Σύμφωνα με τον «γαλάζιο» βουλευτή, το τελευταίο διάστημα, η Άγκυρα «επιχειρεί να δώσει πολιτική διάσταση στις τεχνικές επαφές, γιατί θεωρεί ότι έτσι θα ξεφύγει από τα στενά όρια των διερευνητικών επαφών και ότι θα μπορεί να διευρύνει την ατζέντα των διεκδικήσεών της. Όμως δεν πέτυχε κάτι. Η Ελλάδα παραμένει ακλόνητη σε αυτά που συμφωνήθηκαν και ακλόνητη στις δικές της θέσεις».
Αναφορικά δε με το προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία (14 Απριλίου), έκανε λόγο για θετικό βήμα. «Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να πυκνώνουν. Οι συζητήσεις και ο διάλογος δε σημαίνει υποχωρητικότητα και ενδοτισμό. Η Ελλάδα δεν φοβάται, έχει αυτοπεποίθηση. Το ότι συζητά με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι σκοπεύει να υπαναχωρήσει από τις εθνικές της θέσεις».
Ακόμα, σχολίασε την ελληνική στρατηγική ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.
«Στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην Ευρώπη να εγκλωβιστεί σε μια πολιτική κατευνασμού ή σε μια σχέση κυνικά συναλλακτική που επιθυμεί να έχει η Τουρκία» σημείωσε, λέγοντας ότι τα ελληνοτουρκικά είναι συνδεδεμένα με τα ευρωτουρκικά.
«Θετική ατζέντα για την Τουρκία με παράνομες ενέργειες δεν υπάρχει. Η θετική ατζέντα θα απελευθερώνεται με αυστηρούς όρους, κλιμακωτά και σε βάθος χρόνου. Η Τουρκία πρέπει να αποδεικνύει κάθε φορά ότι αξίζει κάτι από ατζέντα» πρόσθεσε.
Το εργαλείο ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού
Ως εργαλείο ανατροπής της τουρκικής αναθεωρητικής συμπεριφοράς χαρακτήρισε τυχόν ευρωπαϊκές κυρώσεις ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιάννης Μάζης.
«Βεβαίως βαπτίζουμε την Τουρκία στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Ένα κράτος με το οποίο συνομιλείς και εκδίδει παράνομες NAVTEX δεν μπορείς να του επιβάλλεις κυρώσεις» πρόσθεσε εν τούτοις.
Σε ότι αφορά στις διερευνητικές, υπογράμμισε ότι η Άγκυρα ακολουθεί την τακτική της «σαλαμοποίησης» των επαφών. «Η Τουρκία σπάει το διάλογο σε τρία τραπέζια: Διμερής διαβουλεύσεις, πολιτικός διάλογο μεταξύ στελεχών των υπουργείων και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)» εξήγησε.